Európai Madármegfigyelő Napok Bátonyterenyén 2018.10.12. 09:40

Október 7-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjával közösen programot szerveztünk az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából. A helyszín a Bátonyterenye mellett elterülő Tarján-pataki mocsár volt, ahol madárgyűrűzéssel ismerkedhettek a látogatók.


A délelőtt során 8 madárfaj 31 egyede került a hálókba, ezeket testközelből is megtekinthették a résztvevők. Ezeken túl további 38 madárfajt is megfigyeltünk még a környéken.Érdekességképpen hálóba került a fitiszfüzike és a foltos nádiposzáta egy-egy példánya, melyek ebben az időszakban már ritkának mondhatók a környéken. De a legismertebb, gyakori fajokat is láthatták a jelen lévők, így kék cinegét, széncinegét, mezei verebet.

A program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a madárvédelemre, a madarakra. Továbbá a környékbeli élőhelyek fontosságáról is hallhattak a látogatók, így a Tarján-pataki mocsár és a hozzá hasonló vizes élőhelyeknek a madárvonulásban betöltött szerepéről.
A programon összesen 43 fő vett részt. Jövő év októberének első hétvégéjén újra szeretettel várunk mindenkit az Európai Madármegfigyelő Napokon!


Molnár Márton

természetvédelmi őr

Kapcsolódó