Egy hétig a hulladékcsökkentés témaköre volt fókuszban 2023.11.28. 14:56

November 18-26. között tartották az Európai Hulladékcsökkentési Témahetet, melyen idén a csomagolás volt a fókuszban. A témahét idei mottója "Csomagolj ökosan!".

A témahét keretében vállalt tevékenységünk szemléletformáló foglalkozások tartása volt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található általános iskolákban. A programra 4 általános iskola 12 felső tagozatos osztálya jelentkezett, a foglalkozásainkon összesen 243 tanuló vett részt. A regisztrált iskolák: Hevesi Körzeti Általános Iskola és AMI, Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola – Dorogháza, Felsőtárkányi Általános Iskola és AMI.

A bevezető előadásban a hulladék fogalma és típusai mellett szó esett a magyar háztartások éves hulladéktermeléséről is. A kiscsoportos foglalkozásokon a megelőzésen volt a hangsúly, a gyerekekkel gyakorlati példákon keresztül beszéltük meg, hogyan lehet egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással kevesebb hulladékot termelni mindennapjainkban. Az idei mottó kapcsán kiemelten foglalkoztunk a csomagolóanyagok problémájával, gyakorlati megoldásokat mutattunk a hétköznapok leggyakoribb csomagolóanyagainak kiváltására. Települési hulladékaink túlnyomó részét a csomagolóanyagok képezik, hiszen, ha leveszünk egy terméket egy élelmiszerbolt polcáról, az esetek többségében csomagolóanyagot tartunk a kezünkben. Csomagolt termékek esetében már a vásárlás pillanatában hulladékot termelünk, ezért a megelőzés jegyében részesítsük előnyben a csomagolás nélküli vagy a nagyobb kiszerelésű termékeket. A foglalkozásra magunkkal vittük az általunk hétköznapokban használt, környezettudatos eszközeinket: vászon bevásárlótáskát, a pékáruk, gyümölcsök, zöldségek vásárlásához készített, függönyanyagból varrt szütyőket, szendvicskendőket. A gyerekek nyitottan, lelkesen fogadták az ötleteket, reméljük egyre több jó gyakorlat csíráját sikerült elültetnünk!


A Hevesi Általános Iskola beszámolója ITT olvasható.


Kapcsolódó