​Büszkeségünk, Emlék lett az első helyezett 2022.05.13. 21:19

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár ismét a szokott tavaszi időpontban, 2022. május 5-6-7-én került megrendezésre Hódmezővásárhelyen.

A nádfedeles, faszerkezetes állatbemutató terek lenyűgöző helyszínt biztosítottak a nagy létszámú és széles választékú, őshonos és sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatok bemutatásához.

A magyar és nemzetközi viszonylatban is méltán elismert és megbecsült szakmai kiállításon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság immáron hatodik alkalommal vett részt. A lótenyésztés szakágban a kiállítás szervezői minden évben más-más magyar fajtát jelölnek meg kiemelt fajtaként. Ebben az évben ez a fajta a furioso-north star volt, ezért külön öröm és megtiszteltetés volt a számunkra, hogy nyolc tenyészállatot – kettő fedező mént és hat tenyészkancát – mutathattunk be.

A rendezvény első napján került sor a ló tenyészállat bírálatra, melyen az Igazgatóság által tenyésztett, Emlék nevű, öt éves kancánk a bíráló bizottság megítélése alapján az előkelő első helyezést érte el.

NORTH STAR-77 Emlék, felvezeti: Ökrös Krisztina (fotó: Horkay Ágnes)

Lótenyésztés hivatalos díjátadó, a díjat átveszi Dávid Ádám (jobbról) a Batúz-tanya telepvezetője (fotó: Horkay Ágnes)

A rendezvény második és harmadik napjain is temérdek színes és változatos program között választhattak a helyszínre kilátogatók. Nagy érdeklődésre tartottak számot a fogatbemutatók, melyeken az Igazgatóság egy Cziráky típusú hintóba fogott négyes fogatot és egy ún. maratonkocsiba fogott kettes fogatot tudott bemutatni.

A 2015-ben megalakult Batúz-tanyai ménesnek az idei év jelentős mérföldkő, hiszen a nagyérdemű számára első alkalommal tudtuk bemutatni négyes fogatunkat, melybe Dáma, Dilemma, Ritmus és Aranyos nevű fiatal kancáink kerültek befogásra.

A Batúz-tanya négyes kancafogata. Hajtó: Némedi György, Segédhajtók: Csathó Timea és Horkay Ágnes (fotó: Ökrös Krisztina)

A Batúz-tanya négyes kancafogata. Hajtó: Némedi György, Segédhajtók: Csathó Timea és Horkay Ágnes (fotó: Haga Zsuzsanna)

A kettes fogatunk felállításával is egy jelentős színfolttal járulhattunk hozzá a rendezvényhez. A fogatba Felleg nevű fedező ménünk és Emlék nevű tenyészkancák került befogásra.

A Batúz-tanya kettes fogata. Hajtó: Szabó János, Segédhajtó: Gyöngy Zsombor (fotó: Ökrös Krisztina)

A Batúz-tanya kettes fogata. Hajtó: Szabó János, Segédhajtó: Gyöngy Zsombor (fotó: Haga Zsuzsanna)

A rendezvényen egy fogathajtó verseny is megrendezésre került, melyen az Igazgatóság két kategóriában is indított egy-egy fogatot. Kezdő, ún. CAN D kategóriában Aranyos és Ritmus nevű kanca fogatunk 3. helyezést ért el.

Aranyos és Ritmus nevű kanca fogat díjhajtás közben (fotó: Horkay Ágnes)

Aranyos és Ritmus nevű kanca fogat díjhajtás közben (fotó: Horkay Ágnes)

A tradicionális, magyar lófajtákból kiállított fogatok csoportjában Dáma és Dilemma nevű kanca fogatunk szintén 3. helyezést ért el.

A rendezvény szervezői külön programpontként egy szabadonugró bemutatót is megszerveztek. Ilyenkor a lovak lovas nélkül, egy épített ugrófolyosóban végzik a szabadonugró feladatot. Ebben a szakágban Ügyfél nevű, négy éves tenyészménünk került bemutatásra.

6624 Furioso-87 ÜGYFÉL szabadonugróban (fotó: Haga Zsuzsanna)

Reméljük, hogy lovaink és fogataink bemutatásával méltó módon tudtuk képviselni a furioso-north star fajtát és bízunk benne, hogy erre a jövőben is lesz alkalmunk.

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom