Békák a Miocén Ősvilágban 2020.03.19. 20:23

A koronavírus átrendezte életünket, az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület is bezárta kapuit a látogatók előtt. Mégis vannak vendégeik...

Békák serege jelent meg, andalogva tanösvényeinken.

A tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent. A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik (állóvizek, lassabb vízfolyások, pocsolyák) felé.

Ipolytarnócon éppen a parkolón keresztül hívja ösztönük a békákat, ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ilyenkor tapintatos mentőakcióba fognak; a parkolót terelő-, védőhálókkal lekerítik, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik és találkahelyükre, a miocén erdő állóvizeihez invitálják őket. (A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni.) Békáéknál a szó szoros értelmében lovagok a lelkes hímek, a nőstényre akár egyszerre többen is felkapaszkodnak, lovagolnak.

A kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Ezeken az útszakaszokon, átkelésük során, a békák jelentős hányadát elgázolják. Figyeljünk rájuk az utakon. Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak!

Figyelmeztetnek is az esendőségre: az élet országútjain sok olyan embert gázolnak el, akiket a tavasszal elementáris erővel feltörő ösztön vezérel. Csak körültekintően, óvatosan hát! A koronavírusos időszakban fokozottan vigyázzunk élőlény társainkra.

Kapcsolódó