A Novohrad-Nógrád Geopark a Földtudományos Forgtagon 2018.07.31. 12:55

A Novoghrad-Nógrád Geopark remek lehetőséget kapott arra, hogy Nógrád megyén kívül is népszerűsíthesse gyönyörű vidékünk természeti értékeit.

A Természettudományi Múzeumban megrendezett Földtudományos Forgatagon állíthattunk fel standot, mutathattuk be a Karancs-Medvesről származó kőzeteket, de elsősorban tájékoztatást adhattunk a nem kevés érdeklődőnek arról, miért is érdemes Nógrád megyét választani a következő túra úti céljául.

A rendezvényen Prakfalvi Péter geológus letörhetetlen lelkesedéssel vezette be a gyerekeket a földtudomány alapjaiba, Puntigán József a Geopark füleki központjának a határon túlnyúló kérdésekre válaszolt, Lavaj Attila geológus a geopark értékeiről tájékoztatta az érdeklődőket.
Rendkívül népszerű volt a gyerekek körében a kőzetfelismerő játékunk, reméljük meghoztuk általa a fiatalság kedvét a környékünkön fellelhető geológiai érdekességekhez.
A legtöbb látogató természetesen a Salgói és Somoskői vár iránt érdeklődött. Kíváncsiak voltak érdemes e idáig utazni két romos vár miatt, de elég volt néhány fényképet mutatnunk nekik ahhoz, hogy bizonyságot nyerjenek. Elámultak az erdők sokszínűségétől és a táj változatosságától. Meggyőződésem, hogy nemsokára találkozni fogunk velük a Geopark Oktató és Kutató Központban.
Maga a Forgatag valóban forgatag volt. Két nap alatt több ezer látogatót vonzott, rengeteg érdekességgel gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, az Utazó Planetáriumtól a dinoszaurusz csontokig.
Külön érdekesség, hogy a két magyarországi Geopark egymással szemben kapott helyet a rendezvényen, így kölcsönösen segíthettük egymást a bakonyiakkal, és az érdeklődők is teljesebb képet kaphattak a szervezetről.
Bízunk benne, hogy sokan eljönnek hozzánk azok közül a pestiek közül, akik felkeresték kiállító helyünket, és reméljük, még messzebb viszik hírünket, hogy minél több emberhez jusson el: a Novoghrad-Nógrád Geoparkba jönni nem csak érdemes, de életre szóló élmény.


Kapcsolódó