Forró-kúti tölgyfa, Mátraverebély

2
Forró-kúti tölgyfa, Mátraverebély
Forró-kúti tölgyfa, Mátraverebély

Helyi jelentőségű védett természeti terület

Megközelítése

A Forró-kúti idős kocsányos tölgyet (Quercus robur) Sámsonháza településről tudjuk egyszerűbben megközelíteni. Ha Sámsonházát a 21. számú főközlekedési útról közelítjük meg, az első utcában jobbra kell fordulni. Az utca végéről földúton a kék jelzésen jutunk el a Forró-kút dűlőbe.

Jellemzők

A terület a közelében lévő langyos vizű forrásról kapta nevét. Valószínű, hogy a forrás vize korábban nemcsak langyos, hanem forró volt, mert a mátrai vulkanizmus utóvulkáni működése hozta felszínre. Az idős fa magányosan a tisztás szélén áll, letört ágai a törzs mellett hevernek. Kora a 300 évhez közelít, törzskerülete pedig a 600 cm-hez. Magassága 20 m feletti, de a közelében álló magasfeszültségű villanyoszlop mégis fölé magasodik.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom