Osztálykirándulás ajánlatok

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok a tökéletes osztálykirándulás helyszín minden korosztálynak, amely olyan nemzetközi érték, amit minden gyereknek meg kell ismernie. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság elkötelezett annak érdekében, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő, magas színvonalú bemutatás keretében ismerhessék meg a területünket.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok a tökéletes osztálykirándulás helyszín minden korosztálynak, amely olyan nemzetközi érték, amit minden gyereknek meg kell ismernie. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság elkötelezett annak érdekében, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő, magas színvonalú bemutatás keretében ismerhessék meg a területünket.

Osztálykirándulás programok – központban a geológiai ismeretek

A hozzánk látogató osztályok korosztálytól és felkészültségtől függően számos program közül válogathatnak.
Filmvetítések – Az Ősfenyő Belépő információs terében a területről és Magyarország természeti értékeiről szóló filmeket vetítünk, megtekintésük iskolás csoportok számára külön ajánlott. A filmvetítés árát a program díja tartalmazza.
Interaktív tanulást, feldolgozást segítő játékok – Szintén az Ősfenyő Belépőben interaktív játékokat tartalmazó touch info terminálokon tesztelhetik le a gyerekek a tudásukat.
Tanösvényhálózat – Területünkön komplex ismereteket nyújtó tanösvényhálózattal várjuk a diákokat. Általános és középiskolai osztályok számára – előzetes kérésre – a tanösvények magyar és angol nyelvű táblaszövegein alapuló tesztkérdéseket állítunk össze. A tanösvényhálózat 2018 tavaszától a GUIDE@HAND BNPI okostelefonos alkalmazásban is elérhető térképpel, így a tanösvényprogramok akár a digitális oktatási modulokhoz is kapcsolhatóak.
Őslábnyomok, ősfák – Az elmúlt években a legkedveltebb programunk a Geológiai tanösvénytúránk volt, amelynek a végén megtekinthető az Ipolytarnócot híressé tevő megkövesedett fa, valamint az ősállatok lábnyomait védő csarnok.
A csoportos geológiai tanösvény túra ára: 1500 Ft /fő
Miocén erdő – A miocén erdő egy közel 20 millió éves világba repíti vissza a látogatókat, ahol életnagyságű szobrokkal és az eredeti élővilágot megidéző növényvilággal igyekszünk bemutatni a vulkáni katasztrófa előtti élővilágot.
4DX mozi – Az élmények feldolgozását a 4DX mozinkban vetített film teszi még élvezetesebbé. A film ára csoportoknak: 1300 Ft / fő.
Játszótér – A kisebb gyerekeket játszótérrel várjuk, ahol a klasszikus játszótéri elemeken túl a természetvédelmi értékekre is fel tudjuk hívni a figyelmet.
Lombkorona sétány – Karbantartási munkálatok miatt jelenleg zárva. A nyitás időpontjáról tájékozódjanak a honlapunkon, illetve a Facebook oldalunkon.

Letölthető dokumentumok:

Pedagógus segédanyagok:

Étkezés

Menüajánlatokkal és palóc specialitásokkal várja a vendégeket a Lombkorona Kávézó és Étterem. Külön menü ajánlat kérhető a csoportok részére (1490-3490 Ft / fő áron, az igényektől függően). Ajándékboltunkban a Bükki Nemzeti Parki Termék védjegyes lekvárok, szörpök és egyéb élelmiszerek is megvásárolhatóak. Boltunkban ásványvíz is vásárolható.

Határtalanul – Novohrad-Nógrád Geopark programok, túrák

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület túrái, programjavaslatai

Területünk a Novohrad-Nógrád Geopark kapuja, közvetlenül a szlovák-magyar határnál található, éppen ezért programjaink jól illeszthetőek a Határtalanul osztálykiárndulási programok közé is. Igény esetén vezetett túrát szervezünk a Mucsényi fatörzsbaranghoz (ára: 3000 Ft /fő), de Fülek, Somoskő, Losonc felfedezéséhez is az egyik legjobb kiindulópont a területünk. Ha pedig már ellátogatnak a területre, további geocsodáékrt érdemes felkeresni a Geopark eresztvényi látogatóközpontját is.

A Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi (Salgótarján) látogatóközpontjának programajánlatai

Ár: 2500 Ft / csoport / óra

A látogatóközpont egy állomás lehet Fülek, Losonc, Dél-Szlovákia, Közép-Szlovákia felé. Az Eresztvényi Látogatóközpontban igény szerint ismeretterjesztő előadás (diavetítés, vulkánmakettek, fénymikroszkópok) kérhető, illetve terepi túravezetésre is lehetőség nyílik (Salgó vára, Boszorkánykő, Medves-Fennsík, Somoskő stb.). Ezek mellett Eresztvényben turisztikai információval, büfével, helyi termékekkel állunk a látogatók rendelkezésére. A Salgóbányán található Geocsodák házában időszakos kiállítások tekinthetők meg, illetve geológiai, tájtörténeti és természetismereti jellegű előadás hallgatható. Igény szerint kerékpárok bérlésére is van lehetőség.
A határon túli programok, szállás megszervezéséhez és további információkért ajánlott a Geopark füleki irodájának munkatársaival felvenni a kapcsolatot. Több ember elszállásolásához elsősorban Füleken van lehetőség (szálláskeresés létszám függvénye).

ELŐADÁSOK
1. Medves-fennsík táji-, természeti értékei

2. A Novohrad-Nógrád Geopark

Az előadások 45 percesek. A látogatóközpont mellett játszótér található, büfé üzemel az épületben. Mosdó.

TÚRÁK
Ajánlott útvonalak (túravezetés is igényelhető):

Rövid túrák

1. Eresztvény – Salgó vára – Eresztvény: Kb. 2,5 óra időtartamú túra, amely során változatos és természeti értékekben gazdag erdőket, patakvölgyet, bányászati emlékhelyet érintve jutunk el a salgói várhoz és a Boszorkány-kő sziklájához.

2. Eresztvény – Középbánya-tó – Eresztvény: A hajdani eresztvényi kőbányák területét fedezzük fel a túra során.Kb. 2,5 óra

3. Eresztvény – Somoskő vára – Eresztvény: Ez a túra már érinti a Szlovák Köztársaság területét, hiszen a somoskői vár ott található. Érdekesség még itt az íves bazaltoszlopok bemutatóhely. Található itt egy tanösvény is.

Hosszú túrák

Ezek akár egy napos túrák is lehetnek. Érdemes egyeztetni velünk.
1, (Gyalogos) Eresztvény – Salgói vár – Boszorkánykő – Salgóbánya, Geocsodák háza – Medves-Fennsík – Somoskői vár – Bazaltorgona – Kőtenger- Krúdy-forrás – Macskalyuk – Eresztvény
2, (Gyalogos) Eresztvény – Somoskő – Herceg-kő – Dobogó – Karád-nyereg – Pogányvár – Karád-nyereg – Somoskő – Eresztvény
3, (Gyalogos, buszos) Eresztvény – Somoskő – Herceg-kő – Dobogó – Karád-nyereg – Pogányvár – (Karád-nyereg – Abroncsospuszta – Ragyolc) Sőreg – Ajnácskő
4, (Gyalogos, buszos) Fülek – Pogányvár – Ajnácskő – Ragács – Sőreg – Fülek
5, (Gyalogos, buszos) Fülek- Sátorosbánya, Hátráló erózió – Bénai sziklák – Csákányházi szelvény – Mucsényi barlang
6, (Kerékpáros) Eresztvény – Somoskőújfalu – Csákányháza – Fülek – Béna – Somoskőújfalu – Eresztvény
7, (Kerékpáros) Eresztvény – Somoskőújfalu – Fülek – Sőreg – Ajnácskő – Somoskőújfalu – Eresztvény

Látogatásra ajánlott helyszínek:

Magyar oldalon:-Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont-Salgóvári erdő-Salgó vára-Boszorkánykő-Volt kőszállító kisvasút alagútja-Salgóbánya (Geocsodák háza)-Medves-Fennsík-Eresztvényi kőbányák

Szlovák oldalon:-Somoskő vára-Bazaltorgona-Kőtenger-Sátormegi patak, Krúdy forrás-Macskalyuk-Sátorosbánya, Hátráló erózió-Bénai sziklák-Csákányházi földtani szelvény-Mucsényi barlang-Fülek városa és a Vár-Ajnácskő vára-Csontos-árok-Sőregi BagolyvárPogányvár-Ragács

Turisztikai tájékoztatók

Kapcsolódó