Szent László hasadék és forrás

4
Szent László hasadék
Szent László hasadék
Szent László hasadék
Szent László hasadék

Látogatható látnivaló

1091-92-ben Szent László király csapataival komoly harcokat vívott a Cserhátban a moldvai kun sereggel.

A legenda szerint az ellenség bekerítette őket, és a mai Szentkút völgyében tikkasztó szomjúság gyötörte katonákat, a király pedig egyedül indult el felderíteni a környéket. Sarkantyúba kapta Szög nevű lovát és egy előtte tátongó szakadékon átugratott. Amikor leért, az első patkónyomból víz fakadt. Harci bárdjával megérintette a sziklát, s az érintés helyén is víz tört elő.

Egy másik legenda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.

Egy harmadik monda szerint Szent László a távoli Ágasvár csúcsáról ugratott ebbe a völgybe.

Bárhogy is történt, tény, hogy a Szentkúti-patak az évezredek során több helyen is kanyonszerű völgyet vágott magának. A területen a vulkáni működés során összetöredezett rétegek csak kevés vizet tudnak tárolni. A meredek helyoldalakon a víz gyorsan leszalad, így a Cserhát ezen részén igen kevés a forrás. Ezért is különleges hely a Szentkúti-patak völgye, ahol a homokkő, mészkő és andezit vetődései mentén több iható vizű rétegforrás is fakad. A környék forrásai közül a vulkáni utóműködés miatt némelyik langyos vizű. A patak völgyében több helyen szép sziklakibúvások, illetve a víz eróziós munkájának nyomai láthatók.

Kapcsolódó