Ősállatok lábnyomai Ipolytarnócon

A geológiai tanösvény középső szakaszán bukkan felszínre az a lábnyomos homokkő, melyen páratlan értékű pillanatfelvételek, ősállati nyomok maradtak hátra. 2014-ig közel 2 ezer m2 felületen, 11 gerinces állatfaj 3 ezer lábnyomát sikerült beazonosítani, az ősorrszarvú, őz, szarvasfélék, ragadozók és madarak lábnyomai mellett egyéb nyomfosszíliák is iszapba kövültek.

Az ipolytarnóci rétegek előfordulását már akkor is a világ egyik leggazdagabb komplex lábnyomos lelőhelyének tartották!

2014 végén a geológiai tanösvény mentén ez idáig ismeretlen vizes biotóp faunájának ősélet nyomaira találtak, a gázlómadár, krokodil, teknős- és varánusz-féle ősállati nyomok alapján a fauna lista várhatóan további 35-40 gerinces taxonnal bővül, bioeróziós nyomokra is akadtak, a tudományos vizsgálatok dr. Kordos László vezetésével folytatódnak. Az Interreg RiWild projekt a lábnyomos felszín nyomfosszíliáinak 2022. nyaráig befejezésre tervezett digitális archiválását célozza.

A lábnyomos felület 3D szkenneléses mintaterületeinek külső linkje.

Addig is, a 2014-ig beazonosított lábnyomok listája

Madarak
Ornithotarnocia lambrechti Kordos, 1985 (1)
Aviadactyla media Kordos, 1985 (2)
Tetraornithopedia tasnadii Kordos, 1985 (3)
Passeripeda ipolyensis Kordos, 1985 (4)

Emlősök
Bestiopeda maxima Kordos, 1985 (11)
Bestiopeda tarnocensis Vialov, 1985 (7)
Carnivoripeda nogradensis Kordos, 1985 (5)
Mustelipeda punctata Kordos, 1985 (6)
Rhinoceripeda tasnadyi Vialov, 1966 (10)
Megapecoripeda miocaenica Kordos, 1985 (8)
Pecoripeda hamori Vialov, 1986 (9)

Nem árt tudni, hogy a latin elnevezések nem az állatok nevei, mert végződései – a nyomfosszíliák nevezéktanát követve – lábnyomokra utalnak. Így például a Bestiopeda név jelentése bestia, szörnyeteg lábnyoma. (A párhuzamos nevezéktant követve a filmsztárrá előlépett Tyrannosaurus lábnyomának tudományos neve Tyrannosauripus. A tradíció során kialakult gyakorlat magyarázata az, hogy ritka az olyan lelet együttes, ahol a lábnyom mellett ott van a csontváz is, de a pontos beazonosítás hiányában is nevet kell adni a leletnek, a nyomfosszília is kövület. De mi sem menekülhetünk, világunkban mindenki és minden be van sorolva.)

Kapcsolódó