Tari Lőrinc udvarházának romjai

7
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai
Tari Lőrinc udvarházának romjai

Látogatható.

Luxemburgi Zsigmond híres főpohárnoka, Tari Lőrinc 1370 körül született Tar községben, a Rátót nemzetség Tari ágából.

Zsigmond a magyar trónt az Anjou-korban felemelkedett bárókkal kötött 1387-es megállapodás alapján foglalta el. Amikor az egyezség megszegése miatt 1401-ben, majd 1403-ban a bárók az egyezség megszegése miatt felháborodott bárók Zsigmondra támadtak, Tari Lőrinc élete kockáztatásával védte meg az uralkodót. Hűségének köszönhető, hogy 1405-ben és 1406-ban pohárnokmester lett, ezzel az ország zászlósurai közé emelkedett, ugyanekkor, 1405 és 1407 között a honti és a nógrádi főispán tisztségét is betölthette. 1408-ban az új királyné, Cillei Borbála udvartartásának egyik vezetője lett pohárnok- és asztalnokmesteri, valamint fősáfári minőségben.

A Sárkány lovagrend megalapítása után Lőrinc a lovagrend tagja lett, legalábbis erre következtethetünk Tar Lőrinc és feleségének a tari templom déli kapuja feletti címeréből.

1407. április 26-án Tari Lőrinc kéréssel fordult az uralkodóhoz, melynek hatására Zsigmond király városi kiváltságlevelet adományozott Pásztónak. E privilégiumlevélben a város lakóit a budai polgárokkal egyenlő jogokkal ruházta fel az uralkodó.

Tari Lőrinc számos több külföldi diplomáciai útja mellett zarándokként ellátogatott Írországba is, ahol felkereste a mérges gőzökről híres Szent Patrik barlangot. Zarándoklata történetét és a barlangi hallucinációit később tollba mondja a vele utazó Jacobus Yonge ír jegyzőnek, amelynek másolatát ma egy, a British Library-ban található kódex, Magyarországon pedig a Gyöngyösi-kódex őrizte meg.

Udvarházának romjai Taron ma is látogathatóak.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.Gyerekekkel is ajánlott.
Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom