Évmilliók dokumentumai - Földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációja a Bükk-hegységben KEHOP-4.1.0-15-2016-00022

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a Természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztések megvalósítása érdekében a KEHOP-4.1.0. prioritástengelyen belül valósította meg az „Évmilliók dokumentumai - Földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációja a Bükk hegységben” című projektjét.

Projekt kezdete: 2016. szeptember 1.

A projekt teljes költségvetése bruttó: 180 000 000 Ft, (melyből az alapszelvények területén történt kivitelezési munkálatok összege 99 300 000 Ft+ÁFA – 126 111 000 Ft)

A földtani alapszelvények azok a helyszínek, amelyek a legjobban reprezentálnak egy-egy földtani képződményt, eseményt, folyamatot vagy földtörténeti időtartamot. Ezek olyan kőzet- és időrétegtani etalont jelentenek tehát, amihez viszonyítani lehet más területek képződményeinek megítélését.

A projekt keretében 17 helyszínen került sor a Bükkben és a Bükkhöz kapcsolódó Upponyi-hegységben értékes földtani alapszelvények, feltárások megőrzésére, helyreállítására, valamint a védelmet és bemutatást biztosító beruházások elvégzésére. Ezek között 5 földtani értéket képviselő egykori kőbánya, egy régi érckutató-táró, több útbevágás vagy természetes kőzetfeltárás található.

A tevékenység során:

- a kisebb feltárások, útbevágások esetében a kőtörmelék, talajráfolyás eltávolítására, a bemutatást zavaró növényzet kiirtására,

- a felhagyott bányák, külfejtések esetén a veszélyes, meglazult kőzet eltávolítására, erodált törmelék letermelésére, falfelületek frissítésére (rámolás, kopogózás), biztonsági berendezések – védőkorlát, védősánc – kiépítésére, a bemutatást akadályozó növényzet eltávolítására, a bányaudvarok rendezésére is sor került.

- Az Y-tárónál a meggyengült bejárat megerősítése és a vágat denevérbarát lezárása történt meg.

A projekt 18. beruházási helyszíne a Bükk-fennsíkon található Létrás-tetői kulcsos ház. A ház kismértékű megújításán túlmenően, a ház mellett kisebb, szabadon látogatható, az alapszelvényekben is feltáruló kőzeteket és ezen keresztül a hegység földtani fejlődéstörténetét szemléltető földtani bemutatóhelyet alakítottunk ki.

Minden feltárás új ismertetőtáblával gazdagodott. Táblát 15 helyszínre és további esőbeállót 3 helyszínre helyeztünk ki. A 15 új ismertetőtáblára, két már meglévő táblaszerkezetre, illetve az esőbeállókra összesen 23 információs felületet helyeztünk ki.

A Létrás-tetői kulcsos háznál kialakított szabadtéri kőzetparkban 12 darab új, kisméretű ismertetőtábla segíti az ismeretátadást.

A projekt keretében beszerzésre került 2 db Dacia Duster 1,5 dci 4*4 típusú 5 személyes terepjáró személygépkocsi. A gépjárművek a folyamatos területi jelenlét, a pályázat sikeres, természetvédelmi és pályázattechnikai szempontoknak megfelelő megvalósítása, lebonyolítása, a pályázat eredményeinek kommunikációja és a pályázat által érintett csoportokkal való kapcsolattartás biztosításához szükségesek.

Központosított közbeszerzési eljárás keretében 1 db laptop beszerzése történt meg.

A bemutatás érdekében 3 féle kiadvány készült a projekt során.

1. Térképes leporelló – 2500 példányban.

2. Spirálos atlasz – 1300 példányban.

3. A5-ös kiadvány – 500 példányban.


Kapcsolódó

Cserépfalu, "Ördögtorony" Tanösvény

Cserépfalu, "Ördögtorony" Tanösvény

2018.05.13. 11:42
Jelzés:
piros T
Kiinduló pont:Cserépfalu központjában található a tanösvény kiindulópontja

Állomások száma:20
LeírásA Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit, a Bükkalját felépítő riolittufa keletkezését (miocén vulkanizmus), különleges felszínformáit - egyben kultúrtörténeti különlegességeit -, a kaptárköveket (Ördögtorony), a mészkőtérszín képződményeit (Bervai Mészkő geológiai alapszelvénye, jégkori sziklaformák, barlangok), a területet borító fás legelőket, hegyi réteket, a gyertyános tölgyeseket, szurdokerdőket, a melegkedvelő tölgyeseket és a karsztbokorerdők élővilágát és hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyét, a Suba-lyuk barlangot (1932. április 27-én innen kerültek elő a neandervölgyi csontmaradványai) mutatja be. A Subalyuk-barlang, Közép-Európa egyik legrégibb ősemberleletének helye. Itt találták meg a Neander-völgyi ősember hazai nyomait, egy felnőtt nő és egy 3 éves gyermek csontjait. A későbbi ásatások során barlangi medve, oroszlán és hiéna csontmaradványai is előkerültek. A barlang nagyméretű, egy juhnyájat is képes befogadni.
Az Ördögtoronyhoz vezető tanösvényen – a Berezdi sétányon – találhatjuk a Kisamerikai-barlanglakásokat. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak.
A tanösvény állomásai:1. Berezd-oldal: kilátópont2. Berezd-oldal: közetfeltárás3. "Kisamerika"4. Berezdaljai pincesor5. Mésztetői fás legelő6. Ördögcsúszda7. Ördögtorony-kaptárkő8. Mész-patak szurdoka9. Túrbucka10. Perpác-rét-hegyi legelő11. Víznyelő12. Hór-völgy közetei és felszíniformái13. Gyertyános-tölgyes14. Jégkori sziklaformák15. Törmeléklejtő erdő és szurdokerdő16. Bervai Mészkő geológiai alapszelvény17. Suba-lyuk18. Melegkedvelő növényzet19. Mészégetés20. Népi építészet
Tovább olvasom