Vizes Élőhelyek Világnapja: tanórai keretek között a Ramsari Egyezményről 2023.02.08. 13:33

A jeles nap alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja, valamint a Nógrádi Tájegység munkatársai a napokban működési területünk több oktatási intézményébe is ellátogattak, hogy tanórai keretek között tartsanak előadást a vizes élőhelyekről.

A BNPI Környezeti Nevelési Csoportjának két oktatási referense, Erdei Nikoletta és Szűcs Erzsébet a jeles nap alkalmából Jászapáti, Mezőnagymihály, Eger és Ózd 5 oktatási intézményében tett látogatást, ahol tanórai keretek között tartott előadást a vizes élőhelyeket érintő Ramsari Egyezményről, és a hatálya alá tartozó területekről. Az előadást követő foglalkozáson az Igazgatóság vizes élőhelyeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajokat ismerhették meg a gyerekek játékos formában. A feladatok során a kisvizes élőhelyek sérülékenységéről, a kétéltűek életében betöltött fontos szerepéről, az aszályos évek és az inváziós fajok okozta veszélyekről is beszélgettek a gyerekekkel, de az is kiderült, hogy tulajdonképpen miért rombol a turista, ha kavicstornyokat épít a patakban. Regisztrációhoz kötött programunkon több mint 200 tanuló vett részt.

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából meghirdetett programra a Nógrádi Tájegység munkatársainál a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola is jelentkezett. Kilenc felsős és 3 alsós osztály vett részt az előadáson, ahol Dobosné Csáki Laura oktatási referens ismertette a Ramsari Egyezményt, a hazai vizes élőhelyeinket és az ott élő vízimadarainkat. Kiemelte az egyezményben jelölt Borsodi-Mezőséget, ami a BNPI működési területén található egyetlen ramsari terület. A résztvevők egy rövid videón megnézték a Ramsari Város címmel rendelkező Tata Öreg-tavának gazdag költöző madárvilágát is.

Az előadást követően a gyerekek és a pedagógusok a Nógrád vármegyében is előforduló kétéltűeket, hüllőket és halakat bemutató kiállításunkat tekinthették meg. A legtöbb diák messziről szemlélte a kiállított anyagot, de volt, aki hozzáért, felemelte, hogy minden jellemző részletét megnézze az adott fajnak. A nagyobb lányok még a királyfit is megpróbálták előcsalogatni a barna varangyból. A királyfi ugyan még várat magára, de úgy érezzük, hogy a vizes élőhelyek élőlényei és azok védelmének, megőrzésének fontossága megértő fülekre talált.

A mátrafüredi Harkály Ház programjáról ITT olvashatnak.

Kapcsolódó

2023/1 5. Butterfly studies

2023/1 5. Butterfly studies

2023.07.10. 15:54
Am heutigen Tage durfte ich zwei Ranger und einen aus Deutschland angereisten Forscher (juhuu) in ein Waldstück nahe Kerecsend begleiten. Der Forscher wollte die gefährdete Schmetterlingsart Maivogel (Euphydryas maturna) (Wikipedia-Link für die Interessierten: https://de.wikipedia.org/wiki/Maivogel ;) ) untersuchen, bzw. besser gesagt deren Raupen und Lebensraum.Der Maivogel kommt natürlicherweise in Ost- und Mitteleuropa vor, jedoch nur sehr lokal und die Populationen liegen weit verstreut. Leider ist er, wie so viele Arten, stark vom Aussterben bedroht (unter anderem aufgrund von Lebensraumverlust durch Forstwirtschaft und dem Einsatz von Insektiziden). In Deutschland gibt es beispielsweise nur noch vier verschiedene Populationen. In Ungarn gibt es noch eine etwas weitere Verbreitung (bei der letzten Zählung wurden etwa zwanzig Individuen festgestellt), unter anderem auf dem Gebiet des Bükk Nationalpark Direktorats in der Nähe der Kleinstadt Kerecsend. Aus diesem Grund ist der Forscher extra aus Deutschland angereist, um sich hier ein Bild der Lebensräume zu machen.Wir machten uns also auf die Suche nach den Raupen des Maivogels, welche für gewöhnlich an Eschen und Ligustern zu finden sind. Leider hat das Wetter mal wieder nicht mitgespielt (warum schneit es im April L ??) und die Raupen haben sich alle verkrochen, sodass nicht einmal der speziell darauf trainierte Artenspürhund die Raupen finden konnte.Alles in allem war es jedoch ein interessanter (wenn auch seeehr kalter) Nachmittag, bei dem ich wieder etwas Neues gelernt habe.Zum Abschluss haben wir uns noch bei einem Kaffee aufgewärmt und dann war es Zeit für den Feierabend!
Tovább olvasom