Véleményezhető Natura 2000 fenntartási tervek és meghívó fórumokra 2019.03.01. 10:03

Nagy-Hanyi” (HUBN20037) és a Kerecsnedi Berek-erdő - Lógó-part (HUBN20038) területekről.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Agrárminisztérium célzott támogatásával Natura 2000 területek fenntartási terveit készíti. Igazgatóságunk a nyílt tervezés gyakorlatát követve be kívánja vonni az érintett területhasználókat, hatóságokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket és a lakosságot a tervezési folyamatba.

1) A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a HUBN20038 azonosítóval rendelkező Kerecsendi Berek-erdő - Lógó-part(HUBN20038) kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület Natura 2000 fenntartási tervének tárgyában gazdafórumot tart, melyre tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket, területhasználókat.

A fórum időpontja: 2019. március 13. 10 óra

A fórum helyszíne: Kerecsendi Malompark (3396 Kerecsend, Jókai út 9-11.)

2) A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a HUBN20038 azonosítóval rendelkező „Nagy-Hanyi” (HUBN20037) kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület Natura 2000 fenntartási tervének tárgyában gazdafórumot tart, melyre tisztelettel meghívjuk.

A fórum időpontja: 2019. március 13. 14 óra

A fórum helyszíne: Latinovits Kastély (3374 Dormánd, Dózsa út 19).

Az elkészült egyeztetési tervdokumentációk letölthetők:

Kerecsendi Berek-erdő - Lógó-part – INNEN

Nagy-Hanyi – INNEN

A Natura 2000 fenntartási tervek egyeztetési dokumentációi a tematikus aloldalunkról is letölthető.

A fórumok nyilvánosak. Mivel a dokumentációt – terjedelmi korlátok miatt – nem áll módunkban minden érintett (földhasználó, kezelő, hatóság, civil szervezet) részére eljuttatni, így az érintett önkormányzatokhoz (Kerecsend, illetve Dormánd és Erdőtelek) 1-1 nyomtatott példányt megküldtünk önkormányzati kifüggesztésre. A tervdokumentáció az önkormányzatoknál megtekinthető 2019. március 29-ig.

Kérjük, hogy a tervdokumentációkkal kapcsolatos véleményét a gazdafórumon ossza meg munkatársainkkal vagy írásban a postai címünkön: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 3304 Eger, Sánc u. 6. vagy központi e-mail címünkön: titkarsag@bnpi.hu 2019. április 5-ig.

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52

A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.

Bükk-fennsík – Olasz-kapui Tanösvény

Az Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.

Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.

Tovább olvasom