Turisztikai Klaszter Nap az Eszterházy Egyetemen 2019.02.20. 06:05

Az Eszterházy Károly Egyetem Turisztikai Klaszter Napján a BNPI turisztikai tevékenységében történt változások is bemutatásra kerültek, a tervezett Bükk-vidék Geoparkról pedig a kapcsolódó kiállításon hallhattak az érdeklődők.

Konferencia

A teltházas rendezvénynek az egyetem csodálatosan szép kápolnája adott otthont.

Nagy Júlia, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály vezetője előadásában kiemelte: 2018 rekordév volt a BNPI bemutatóhelyein, a látogatószám növekedése meghaladt a 28%-ot, 36 671 fővel nőtt a jegyet vásárló vendégek száma. Két új szálláshelyet nyitott meg az Igazgatóság az elmúlt évben, s nem utolsó sorban két országos merketingkommunikációs díjat is elhozott a szervezet.

Arany minősítést kapott 2018-ban az új arculat

2018-ban az Igazgatóság új jegyrendszere arany minősítésben részesült Magyarország egyik legnagyobb marketringkommunikációs versenyén, az új turisztikai arculat pedig ezüstérmes lett

Az osztályvezető kifejtette: az elmúlt időszakban jelentős minőségi változás történt az Igazgatóság turisztikai tevékenységében. 2017-hez képest ugyan a közvetlenül a turizmusban dolgozó munkatársak létszáma jelentősen csökkent (70 fő helyett ma csak alig 50 fő dolgozik a turizmusban), azonban a korábbi közfoglalkoztatás helyett mára a turizmusban dolgozók mindegyike munkaszerződéssel van foglalkoztatva, legtöbbjük határozatlan időre. Ezzel perspektívát, jövőképet kínált az Igazgatóság a munkavállalóknak - akiknek egyébként folyamatos képzéseket is szervez az Igazgatóság. Ehhez kapcsolódva Nagy Júlia kiemelte: átgondolásra került az ökoturisztikai tevékenység irányítási rendszere is, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály részéről meghatározott feladatok mögé folyamatos monitoring került beépítésre, amely a teljes ökoturisztikai tevékenységet lefedi és a turisztikai munkát végző kollégák munkájának eredményességét van hivatva szolgálni.

A bemutatóhelyek is megújultak

A bemutatóhelyek is megújultak...

Másik jelentős változásként a bemutatóhelyek és a tanösvényhálózat karbantartását, fejlesztését emelte ki az osztályvezető. Az elmúlt másfél évben minden bemutatóhely megújult kisebb-nagyobb mértékben, s a 2019-es szezonra is több kisebb fejlesztést tervez az Igazgatóság. A tanösvényhálózat nagy része pedig már elérhető a GUIDE@HAND BNPI mobil applikáción, amely offline is használhtó navigációt kínál a turistáknak.

A harmadik nagy terület, ahol jelentős változások történtek, a látogatómenedzsment rendszer átdolgozása volt. Ehhez kapcsolódva alakította ki az Igazgatóság az új jegyrendszerét 2018 elején, illetve indított el a SMART QR kód alapú online jegyvásárlás lehetőségét. A cél az, hogy ezzel is hozzájárulhassanak a környezeti fenntarthatósághoz a vendégek - mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy 2019-ben az előre meghirdetett túrákra már csak online jelentkezést fogad el az igazgatóság.

Az előadásban bemutatásra került a GUIDE@HAND BNPI mobil alkalmazás is. Ezzel kapcsolatban elhangzott: az Igazgatóság olyan alkalmazáscsaládot választott, amely már jelen volt a térségben, hiszen ez az applikáció elérhető a Mátrában, Miskolcon és környékén, valamint Egerben és környékén is, s a Palóc Út Egyesület is ezt az alkalmazást választotta. Ez lehetőséget biztosít az alkalmazások közötti adatátadásra annak érdekében, hogy minél szélesebb kínálattal és minél több hasznos információval járuljanak hozzá a túrázók biztonságához és tájékoztatásához az Igazgatóság teljes területén. Kiemelte: ebben az évben egy játék is beépítésre kerül az alkalmazásba, illetve a bemutatóhelyeken nagyrészt a fiatalabbaknak szánt interaktív programok is kidolgozásra kerülnek.

Bükk-vidék geopark

A Bükk-vidék Geopark terveit is bemutatták a résztvevőknek

A 2019-es tervek kapcsán az osztályvezető kiemelte: két fontos terület van, amire fókuszálni fgnak az idei munkában: az egyik a társadalmi felelősségvállalás fokozása és a fenntarhatóság, a másik pedig a szolgáltatásfejlesztés. Az előbbihez kapcsolódva kiemelte a nemzeti parki boltok kínálatának átszervezését annak érdekében, hogy minél több helyi termelőnek adjanak bemutatkozási lehetőséget, illetve a Zöld vállalkozói díj meghidetését, míg a szolgáltatásfejelsztés kapcsán kiemelte az élményszerűség fokozását a bemutatóhelyeken, amellyel cél, hogy a mai huszonévesek számára vonzóvá tegyék a könyezetileg fenntartható ökoturisztikai tevéeknyéget. Hozzátette: a BNPI-nek ebben az évben kiemelt feladata a tervezett Bükk-vidék Geopark szakmai munkájának a kialakítása és a geológii értékek bemutatása - éppen ezért aktív hálózatfejlesztés és sok-sok program kapcsolódik majd ehhez a tevékenységhez.

A programhoz kiállítás is kapcsolódott, ahol Gaál Csilla mutatta be az érdeklődőknek a tervezett Bükk-vidék Geopark értékeit.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom