RiWild: új fejezet az ipolytarnóci őslénykutatásban 2023.11.23. 12:20

A három évet felölelő INTERREG RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) projekt zárórendezvényét tartották ezen a héten az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a két ország között, a Duna-Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése volt a cél, amely egyúttal a szlovák-magyar, határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület (a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében, mint főpartner) és Karva község közös turisztikai szolgáltatásainak kifejlesztése, és a két attrakciót tematikusan összekötő vízi élővilág bemutatása mindkét partner infrastrukturális fejlesztése során szinergiát eredményez. Amíg Ipolytarnóc elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását, addig Karva a mai folyóparti élővilág interpretációját valósította meg a fejlesztésben.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár, aki úgy fogalmazott: nemzeti örökségünk, a védett természeti értékek megőrzésének jelentőségét mutatja, hogy az első hivatásos természetvédelmi őr, Gulyás József 100 éve állt szolgálatba, az állami természetvédelem fejlődése pedig azóta is töretlen.

Dr. Rácz András államtitkár Fotó: Kozma Attila

Az államtitkár beszédében emlékeztetett, hogy idén 50 éves az első hazai nemzeti park, illetve tavaly ünnepelte 45. születésnapját a hazánkban harmadikként alapított Bükki Nemzeti Park. A nemzetipark-igazgatóság Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére kiterjedve látja el természetvédelmi feladatait, valamint 9 tájvédelmi körzet és 14 országos jelentőségű természetvédelmi terület tartozik a felügyelete alá. Itt található a Hollókői Tájvédelmi Körzet, amely Kulturális Világörökség helyszín, illetve az Európa Diplomás terület címmel kitüntetett Ipolytarnóci Ősmaradványok. Ezen felül Csillagoségbolt-park címet elnyert a nemzeti park területe és a világ első határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark is a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található. A jelenleg záruló, határon átnyúló, 383 millió forint összértékű projekt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet érintette, amelyből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 180 millió forintot használt fel – mondta Rácz András.

Az államtitkár kiemelte, a hazai nemzeti parkok fenntartásában álló mintegy 370 ökoturisztikai létesítmény negyede a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság élménytárát gazdagítja. A nemzeti park alapításakor, 1977-ben 15 munkatárssal rendelkezett, ma viszont már mintegy 160-an dolgoznak itt a természeti értékek védelméért. A létesítmények folyamatos fejlesztése iránti igény nem alaptalan, hiszen az éves regisztrált látogatószám az elmúlt 13 évben megduplázódott, 200 ezerre nőtt. Az ökoturisztikai kínálatot tovább bővíti a közelmúltban átadott Harkály Ház Mátrafüreden, a Bükki Csillagda, valamint a hamarosan megnyíló Szeleta Park Miskolcon – fűzte hozzá az államtitkár.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntőjében méltatta azon vállalkozók munkáját, akik részt vettek az elmúlt három év során a pályázat célkitűzéseinek elérésében, valamint kiemelte az ipolytarnóci kollégák példaértékű feladatellátását is, amivel támogatták a területen zajló legújabb tudományos kutatásokat. Kiemelte továbbá: az Ipolytarnóci Ősmaradványok több nemzetközi címmel is rendelkező természetvédelmi terület, Európa Diplomás bemutatóhely, a határon átnyúló Novohgrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja. A Kárpát-medence földtani örökségének 23-17 millió évvel ezelőtti páratlan kincseit őrzi és mutatja be Nógrád vármegye legészakibb településének határában. A geoturizmus kedvelt kirándulóhelye, évente több tízezer látogató fordul meg itt, ami megérdemli az új látványosságokat. Az „ősvilági Pompeji” tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett terület.

Rónai Kálmánné Fotó: Kozma Attila

Duka Gábor, a szlovákiai Karva község önkormányzatának polgármestere köszönetét fejezte ki, hogy mint partner részt vehetett a RiWild projektben, hisz' ezzel élni akarásukat, turizmusban elfoglalt szerepüket tudták erősíteni. A Duna folyó partján található településen a pályázatból megvalósulhatott egy látogatóközpont részleges felújítása, továbbá a BNPI Guide@Hand mobilapplikációjában elérhetővé vált 30 POI pont (látványosság) bemutatása, amely az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal köti össze.

Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az „ősvilági Pompeji” világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós felületszkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a Geológiai tanösvény Kiscsarnokának térségében. A projekt eredményeként felújították a Kiscsarnokot és egy új, interaktív elem is beépítésre került – erről már Laufer Zsanett pályázati referens tartott prezentációt a jelenlévőknek. A legújabb tudományos felfedezések ásatási helyszíneit a Geológiai tanösvény szakavatott túravezetésein ismerhetik meg az érdeklődők. A csarnokban olyan pedig olyan vizuáltechnikai eszközök telepítése történt meg, amelyek bemutatják az ősi élőhelyet és azt, hogy egy ősállat nyomából hogyan lehet rekonstruálni magát az ősi lényt.

A miocén kor gerinces ősállatainak nyomait 1900 óta kutatják a paleontológusok. Közülük mindenképpen ki kellemelni Dr. Kordos Lászlót, aki 2015-ben már a 21. század technikáját alkalmazva, 3D felületszkenneléssel több tucat gerinces állatfaj jelenlétét tudta kimutatni a területen. A jelenlegi projekt keretében 2021-22-ben elvégzett 3D szkennelés az elérhető legmodernebb technika, a strukturált fény és mesterséges intelligencia segítségével hajszálpontos képeket alkotott Ipolytarnócon az őséletnyomokról. A kutatásban közreműködött a Hermann Ottó Múzeum (Miskolc), míg a kutatás szakmai vezetője Dr. Botfalvai Gábor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani tanszékének paleontológusa volt, aki előadást is tartott a keddi projektzáró rendezvényen. Az elkészített 3D modellek digitális változatai szabadon elérhetővé váltak a kutatók számára, így ezeket további vizsgálatoknak lehet alávetni. Ugyanakkor az online elérhető 3D modellek nem csupán a nemzetközi paleontológus szakma, hanem az őslénytan iránt érdeklődő nagyközönség számára is hozzáférhetők. A kutatás során készített 3D modellek a www.osmaradvanyok.hu honlapon, az Ősállatok lábnyomai aloldalon találhatóak.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/toretlen-az-allami-termes...

Kapcsolódó