Folyóparti élővilág egykor és most (Riverside Wildlife Once and Today)

Projekt kódja: SKHU/1902/1.1/037

Projekt időtartam: 2020. november 1. – 2022. október 31.
Vezető kedvezményezett: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Partner kedvezményezett: Karva Község Önkormányzata (Szlovákia)

Összköltségvetés: 991 979 €
BNPI összköltségvetése: 460 313 €
Európai uniós támogatás: 85 %


A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) azonosítójú INTERREG V-A pályázat révén a két ország közötti Duna-Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése a cél, amely egyúttal a szlovák magyar, határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja.

A kulturális és természeti örökség megőrző bemutatásával és összekapcsolásával egy határon átnyúló északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítése valósítható meg. A térség egyik kitörési pontja gazdag örökségének ápolása és közkincsé tétele, a helybélieknek és a szlovák-magyar turistáknak egyaránt, generációkat átívelve.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület (BNPI kezelésben) és Karva közös turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése és a két attrakciót tematikusan összekötő vízi élővilág bemutatása mindkét partner infrastrukturális fejlesztése során szinergiát eredményez. Amíg Ipolytarnóc elsősorban a Miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását, addig Karva a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben. Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós lézerszkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény 2. védőcsarnokának térségében. Jelen fejlesztéssel egy olyan kerékpáros útvonal kerül kijelölésre és mobil applikációban történő rögzítésre, amely az Eurovelo 6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal köti össze.


A pályázathoz kapcsolódó ajánlattételi felhívás az alábbi linken elérhető.