Pacsirtamentés Ózdon 2018.05.31. 09:48

Május 24-én, a délutáni órákban Ózdról, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark munkatársaitól bejelentés érkezett a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatához, hogy az intézmény területén kaszálás közben egy pacsirta fészekaljat találtak.


A helyszínre kiérkezve megállapítottuk, hogy egy 5 fiókás búbos pacsirta családról van szó, amely a hétvégi programsorozat miatt veszélybe került. A rendezvény helyszíne ugyanis a fészkes gyepre esett, így aztán – a madarak érdekét szem előtt tartva – a pacsirták nyugodt helyre történő átköltöztetése mellett döntöttünk.

A teljes fészekalj utaztatását egy cserépalátét segítségével oldottuk meg, egy nap alatt sikerült azt méterről-méterre haladva biztonságos helyre juttatni. A 110 m-es út során a fiókák az őket mindvégig etető szülőknek köszönhetően teljes ellátásban részesültek. A pacsirták a tömegeket megmozgató programokat már biztonságos helyről követhették.


A Filmtörténeti Élménypark dolgozói segítségét ezúton is köszönjük!


Bartha Csaba

természetvédelmi tájegységvezető, BNPI

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom