Mi zajlik a zárt kapuk mögött? 2021.04.16. 15:54

A koronavírus megállítását célzó intézkedések miatt a turisztikai célú barlangjaink és bemutatóhelyeink továbbra is zárva tartanak. Kollégáink azonban töretlen lelkesedéssel dolgoznak zárt kapuk mögött is. Nézzük meg hogyan:

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok tavaszi munkálatai a koronavírus rendelkezések miatti zárt kapuk mögött is szorgosan folytatódnak.

A komplex kezelési feladatok az 510 hektáros terület természetmegőrzési törekvéseivel összhangban vannak. A március végi tevékenységi sorból a terület természeti értékeit bemutató, szerteágazó tanösvény hálózat karbantartás mellett az ősmaradványok leletmentése és a lábnyomos felületek feltárásai is kiemelkednek a Borókás-árok földtani alapszelvényénél.

A 2. csarnok

Az Interreg RiWild projekt 3D szkennelésének előkészítésére a 2. csarnok alatti lábnyomos felszínt részben takaró burkolatot felszámolták és egységes felületi tisztítását is elkezdték. Az aprólékos munkát óvatosan kell végezni, hogy a 17 millió éves nyomfosszíliák ne sérüljenek. A feltárások a Tasnádi Kubacska védőépület járófelülete alatt és az új kutatási védőépületnél is folytatódnak, az eddig leírt közel 40 gerinces rendszertani csoport faunalistája várhatóan bővülni fog. A csatlakozó tudományos vizsgálatok is folytatódnak, az Ősvilági Pompeji pusztulását okozó vulkáni katasztrófa lefolyásának rekonstruálásához riolittufa mintavételezések is történtek.

A terület nagyon várja, hogy titkait feltárja majd látogatói előtt.

Az Ősmaradványok összefoglalója után, irány a Mátra és a Harkály Ház:

A tavalyi év végén indult a Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny, ahol 11 oktatási intézmény 26 csapata méri össze tudását három fordulón keresztül, a Mátra élővilágának megismerése közben. Az általános iskolás csapatok két korosztályban versenyeznek, 5-6. és 7-8. osztályos tanulók jelentkezhettek a vetélkedőre. A verseny résztvevői főként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő iskolákból kerültek ki, de regisztrált csapat a Tápió-vidékéről, a Nyírségből és még Debrecenből is. A verseny utolsó fordulójánál tartunk, ahol az előző fordulóhoz hasonlóan hat természetvédelmi témakörben (Madárvilág, Hüllők és kétéltűek, Rovarvilág, Növényvilág, Élőhelyek, Tájak) adhatnak számot tudásukról a diákok. Reméljük, hogy a döntő már személyesen a Harkály Házban kerülhet megrendezésre a legjobb csapatok részvételével!

A Havasi cincérek csapatának csodás rajza, amely a fokozottan védett hegyi szitakötőt ábrázolja

A Harkály Ház munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a beporzó rovarok védelmének fontosságára. A beporzó rovarok szerepe megjelenik szakvezetéseinken, oktatási programjainkon, de a Harkály Ház Facebook oldalán is több ízben olvashattunk a témával kapcsolatban. Kollégáink a tavasz folyamán egy méh- és lepkebarát kertrészlet kialakítását is megkezdték a Harkály Ház környezetében. A területen olyan növények magjai lettek elszórva, amelyek virágjait szívesen látogatják mind a poszméhek, mind a különböző lepkefajok és egyéb rovarfajok táplálékszerzés céljából. A táplálkozó terület mellett pedig méhecskehotelek is kihelyezésre kerültek, amelyekben a békés poszméhek lárvái fejlődhetnek.

A képen látható méhgarázsokat bárki könnyedén elkészítheti házilag is

A Harkály Ház kollégái ebben a látogatómentes időszakban rendszeresen részt vesznek a Mátra természetvédelmi őreinek vezetésével a védett állat- és növényfajok felmérésében a hegység különböző pontjain. A terepi napok alkalmával sor került többek között a fokozottan védett fehérhátú fakopáncs állományának felmérésére, a mátrai kőbányák és sziklafalak élőhelyein költő védett madárfajok ellenőrzésére, a Mátra lábánál lévő vizes élőhelyek madár monitoringjára és a védett hóvirág természetes élőhelyeinek felkutatására is.

Fokozottan védett bagolyfajunk, az uhu költésének felmérése

Reméljük, minél hamarabb sor kerülhet rá, hogy látogatóinkat újra fogadhassuk a Harkály Házon belül és a tanösvényeinken tartott szakvezetéseink alkalmával. Az újranyitást követően számos természetismereti programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Bükkben a Szent István és Anna-barlang munkatársai folytatják a tavaszi nagytakarítást.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kollégák a lillafüredi Szent István-barlangtól egészen a Szinva-patak forrásáig zsákokba szedték a műút mellett eldobott háztartási hulladékot. A munka tovább folyik az Miskolcot Egerrel összekötő országút mellett, egészen Bükkszentkeresztig.

Sajnos szomorú mérleget kell közzé tennünk:

5 nap alatt 8 kilométert haladva 8 köbméter szemetet szedtek össze, találtak 50 literes hordót színültig tele fáradt olajjal, mely veszélyes hulladéknak minősül.


Nagyon fontos, ha az erdőt járjuk, csak a lábnyomunkat hagyjuk ott! A természetben nincs helye hulladéknak!

Szerzők: Szarvas Imre, Hazafi Dorottya

Kapcsolódó