Megnyitott a Geopark Panzió és Bükk-vidék Geopark Központ 2019.11.20. 18:18

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, valamint Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója adta át a Geopark Panziót.

Az átadó pillanatai - Rácz András államtitkár, Rónai Kálmánné igazgató és Révész Máriusz kormánybiztos adta át az épületet
Fotó: Kozma Attila

A Bükk-vidék Geopark 2017 nyarán jött létre. Már a felsőtárkányi alapító ülésen is közel félszáz település képviselője vett részt, s néhány hónapon belül több mint száz település csatlakozott a kezdeményezéshez, a szakmai előkészítéssel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot bízva meg. A Bükk-vidék Geopark sajátossága, hogy a balatoni és nógrádi geoparkkal ellentétben elsősorban a karsztos jelenségek a meghatározók a területén, a geohelyszínek jelentős része a karsztosodás miatt keletkezett, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai értékek, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint pl. a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek.

A Bükk-vidék Geopark térségfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást Nagy Júlia osztályvezető. Fotó: Kozma Attila

Mivel a geoparki cím elsősorban egy térség- és gazdaságfejlesztési fejlesztési eszköz, nagyon fontos a helyi lakosság bevonása a munkába. A szakmai dokumentumok elkészítésével párhuzamosan folyik a lakossággal, illetve helyi vállalkozókkal a koncepció egyeztetése, a közös értékek meghatározása és a különféle geoturisztikai programok összeállítása. Ebben a munkában jelent óriási előrelépést a Bükk-vidék Geopark Centrum és Geopark Panzió létrehozása.

A rendezvényen kiemelten bemutatkozott a Kárpáti Borzderes szarvasmarha génmegőrzési mintaprogram, amelynek keretében Horkay Ágnes osztályvezető, vlamint egy fiatal répáshutai borzderes tartó gazda beszélt a borzderesben rejlő lehetőségekről. Fotó: Kozma Attila

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik. A szálláson két és négyágyas szobákban összesen 28 férőhely található, pótágyakkal 35 embert tudunk elszállásolni. A szálláson szauna, illetve konditerem segíti a kikapcsolódásra vágyókat – emellett kerékpárkölcsönzési lehetőség, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket. A panzió különlegessége, hogy az egész épület a geopark bemutatását célozza, amely a szobák nevében és dekorációjában, valamint a megjelnített geo- és ökoturisztikai kínálatban is jelentkezik. Geopark centrumként ez a ház ad majd otthont a különféle képzéseknek is.


A tematikus panzió szobáiba is bevarázsolták a geoparki helyszíneket. Ez éppen a fantasztikus Bél-kő szoba.
Fotó: Kozma Attila

A jól működő geoparkoknak jelentős szerepe van a védett térség gazdaságfejlesztésében is – elsősorban a helyi mezőgazdasági termelők, valamint helyi termék előállító KKV-k piaci pozícióinak erősítésében, a piacra jutásukat segítő programok kidolgozásában. Ezt a feladatot a Geopark a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal szoros együttműködésben szeretné ellátni. A hegyi rétek kezelésében pl. fontos szerepet játszik a legeltetéses állattartás, mint pl. a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta tartása, amely egyszerre kiváló hús- és tejmarha, így többféle hasznosítási lehetőségeket kínál. A kárpáti borzderes génmegőrzési mintaprogram keretén belül nemcsak feltérképezi a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az állattartókat, hanem felvállalja a borzderes fajta népszerűsítését is, elsősorban a fajta gasztronómiai hasznosíthatóságának kidolgozását.

Kissné Dóczi Emília előadása a Nemzeti Parki Termék Védjegyről. Fotó: Kozma Attila

Mindezek mellett a kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot segítve a Bükk-vidék Geopark – így kerül sor a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy címek átadására.


Hangulatok az átadóról:

Kapcsolódó