Meghosszabbítottuk! - Rajzpályázat a kaptárkövekről 2019.01.30. 12:18

A pályamunkák új beküldési (postára adási) határideje: 2019. április 30.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bükkaljai Tájegységi Értéktár vizuális alkotópályázatot hirdet általános iskolás diákok részére.

A pályázat témája

A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra – mint Hungarikumok

A pályázat célja: A tanulók fedezzék fel, ismerjék meg és vizuális alkotásokkal, képi megjelenítési képességük révén örökítsék meg településük különös és egyedi természeti és kulturális értékeit: faragott sziklaképződményeit, a kaptárköveket (fülkés sziklákat), illetve a riolittufába faragott sziklahelyiségeket, barlanglakásokat, pincéket, bújókat, valamint a kőből faragott szakrális kisemlékeket (kőkereszteket) – egyszóval a bükkaljai kőkultúra elemeit.

Kategóriák

1. kategória: rajzpályázat

A Bükkaljai kőkultúra emlékeinek ábrázolása képben szabadon választott technikákkal, eszközökkel (pasztellkréta, színes ceruza, filctoll, tempera, akvarell, grafikai és egyéb technikákkal). A gyerekek jelenítsék meg a településük környékén található jeles kövekhez, kaptárkövekhez, kőbújókhoz, barlanglakásokhoz, szakrális kis emlékekhez köthető emlékeiket, ismereteiket. A beszédes elnevezésű kövekhez – mint az Ördögtorony, a Bábaszék, a Nyerges, Törökasztal – kapcsolódó fantáziadús elképzeléseiket szabad asszociációban, minél érdekesebben vessék papírra.

2. kategória: szelfi pályázat

A diákok keressék fel a kőkultúra helyszíneit, a kaptárköveket, barlanglakásokat, pincéket és készítsenek szelfit oly módon, hogy a tereptárgyak, emlékek igényesen legyenek a képbe komponálva. Amennyiben csoportosan látogatják az adott helyszínt, úgy csoportos szelfit is küldhetnek.

A pályamunkák formai követelményei

Az alkotások mérete ne haladja meg az 50x70 cm-t.

A pályamunkák beküldésének módja

A munkákat postai úton vagy személyesen lehet eljuttatni az alábbi címre: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 3304 Eger, Sánc u. 6. A szelfi pályázat munkáit e-mailben kérjük a következő címre: szucse@bnpi.hu

Egy tanuló mindkét kategóriában indulhat, azonban kategóriánként csak egy pályaművel nevezhet.

A küldemény tartalmazza:

  • a tanuló nevét,
  • a tanuló életkorát,
  • a tanuló osztályát,
  • az általános iskola nevét.


A határidőn túl postára adott pályamunkákat nem értékeljük!

Díjazás

A két kategória 1-3. helyezettje részesül értékes nyereményekben. Az eredményhirdetés és díjátadás ideje és helyszíne: A 2019. május 11-én, Szomolyán megrendezésre kerülő Kaptárkő Napon kerül sor az eredményhirdetésre. A legjobb pályamunkákat a díjátadás helyszínén, valamint a későbbiekben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogatóközpontjában is kiállítjuk.

A pályázatért felelős személy, elérhetősége

Szűcs Erzsébet, email: szucse@bnpi.hu, tel.: 30/884-9251


A bükkalja kőkultúráról bővebb információkat az alábbi weboldalakon lehet találni:

Kapcsolódó