Madárodúk kerültek kihelyezésre mátrai oktatási intézményekben 2020.11.27. 13:21

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott az Egy a Természettel Nonprofit Kft. madárodú kihelyezési akcióprogramjához, amelynek célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása.

Az akcióprogram során országszerte 3500 db madárodú és 350 db madáretető kerül kihelyezésre a fiatalabb korosztály bevonásával és a nemzeti parkok, vadászkamarák, valamint az állami erdőgazdaságok részvételével. Az odúkihelyezés nagyon jó tevékenység a természetvédelmi szemlélet kialakításához és egyben hasznos segítség az odúlakó madárfajaink számára, akiknek egyre kevesebb természetes madárodú áll rendelkezésére, mivel ilyen természetes odvak csak idősödő fákban tudnak kialakulni, amelyeknek a száma sajnos egyre kevesebb hazánkban.

A gyöngyössolymosi iskolások szorgosan segédkeztek az odúk kihelyezésében

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén összesen 60 db madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki kollégáink, 17 oktatási intézmény bevonásával az ősz folyamán. A Mátrán belül a parádi Bendegúz Óvoda Gyermekjóléti és Alapszolgáltató Intézmény, a Szuhai Kikerics Óvoda és a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel közösen rögzítettük a madáretetőket és a különféle odúkat. Az ovisok és kis iskolások nagy lelkesedéssel és izgalommal vetették bele magukat a közös munkába és kivették részüket az odúkihelyezés minden mozzanatából.

Természetvédelmi őr kollégánk a különböző odútípusokról mesélt a parádi óvódásoknak

A program részeként a gyerekek megismerhették a mesterséges madárodúk különböző típusait, hogy ezek miben különböznek egymástól, valamint hallhattak azon odúlakó madárfajokról is, amelyek költési sikerességét szeretnénk megcélozni ezen mesterséges fészkelő helyek kialakításával. A fiatalok megismerhették az odúzás módszertanát és madárvédelmi praktikákat tanulhattak, amelyeket a saját óvodai, iskolai és otthoni környezetükben is alkalmazni tudnak a jövőben.

A madáretetés csínját-bínját is elsajátíthatták a szuhai óvódások

A madárodúk kihelyezése mellett a madáretetés rejtelmeivel is megismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták mit szabad és mit nem szabad az etetőkbe kihelyezni madáreleség gyanánt és azt is, hogy mikor érdemes a madáretetést elkezdeni és meddig kell folytatni, valamint szó esett arról is, hogy miként érdemes az etetőt kihelyezni, hogy madárvendégeinket minél kevésbé veszélyeztessék az olyan ragadozók, mint például a macskák.

B” és „A” típusú madárodúk kerültek rögzítésre az intézmények környezetében

Az odúk és etetők kihelyezésével nincs vége a közös együttműködésnek. A gyerekek folyamatos megfigyeléseket végeznek és rajzok, beszámolók formájában értesítik kollégáinkat, hogy milyen madárvendégek látogatták a kihelyezett etetőket és odúkat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madáreleséget is biztosít az akcióprogramhoz csatlakozott mátrai intézményeknek, valamint további közös programokat szerveznek az óvodásokkal és iskolásokkal. A tél folyamán madárgyűrűzés útján ismerkednek majd meg az etetőre érkezett madarakkal, ahol a gyerekek testközelből figyelhetik meg a téli madáretetők leggyakoribb tollas vendégeit. A költési időszak beköszöntével pedig, reméljük, minél több madárodú elfoglalásra kerül majd. A tavasz folyamán lehetőség nyílik kollégáinkkal közösen a költés ellenőrzésére a tojások és a fiókák megszámlálására, a különböző madárfajok odúban épített fészkeinek összehasonlítására és a fiókák meggyűrűzésére is mielőtt még elhagynák a menedéket nyújtó odvakat. A költési időszak végeztével pedig a kötelező feladat, az odúk kitakarítása sem maradhat el.

Kollégáink várják azon intézmények jelentkezését, amelyek hasonló programokkal szeretnék színesíteni környezeti nevelési programjukat. Jelentkezés és további információk: harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címen lehetséges.


Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom