Madármegfigyelő napok Sástón 2021.10.11. 12:08

Minden évben, október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN), amelyhez Európa szerte számos szakember és önkéntes is csatlakozik.

Az akció célja, európai szintű ismeretbővítés az őszi madárvonulásról, valamint minél több érdeklődő invitálása a természetbe. A megmozdulás egyben verseny is az európai országok között, a résztvevők száma és a látott madarak száma mellett az is számít, hogy hány helyszín csatlakozott országon belül a programhoz.

Az Európai Madármegfigyelő Napokhoz csatlakozva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madárgyűrűzési bemutatóra invitálta az érdeklődőket.

Mátrai oktató és látogatóközpontunk, a Harkály Ház által szervezett sástói madárgyűrűzésen vörösbeggyel, széncinegével, barátcinegével, hegyi fakusszal, fekete rigóval is találkozhattak a programra érkezők. A madárgyűrűzés során testközelből, kézből figyelhették meg az énekesmadarakat az érdeklődők, akik bepillantást nyerhettek a madárgyűrűzés rejtelmeibe, ismereteket szerezhettek annak módszertanáról és céljáról.

A befogott, és a jelölést követően szabadon engedett madarakon kívül más észlelt madárfajok is rögzítésre kerültek az EMN programjához kapcsolódóan.

A sástói eseményen 35 különböző madárfaj 197 példányát sikerült megfigyelni, ezek közül legtöbbször a tőkés récék, széncinegék és a vörösbegyek kerültek távcső elé. Legérdekesebbnek az erdei pacsirta és a hegyi billegető megfigyelése bizonyult.

A megfigyelési adatokat kollégáink az esemény után jelentették a kezdeményezés hazai koordinátor szervezetének, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az összesített eredmények alapján kiderült, hogy Európában és Közép-Ázsiában 1 865 helyszínen közel 7,3 millió madarat figyelt meg a 28 104 résztvevő. Hazánk minden évben előkelő helyen végez, idén is dobogósok lettünk két kategóriában is, Magyarország második helyezést ért el „rendezvényhelyszínek számában” és első helyezést a „résztvevők számában”.

További információk és

statisztikák: https://www.mme.hu/egy-elso-es-egy-masodik-helyezest-ert-el-magyarorszag-28-europai-madarmegfigyelo-napok-rendezvenyen-2021-ben-20211004


Hazafi Dorottya/ Harkály Ház

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom