Ismét lezárult egy projektünk 2020.11.25. 15:35

Lezárult az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Élő örökség” elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén.

Az SKHU/1601/1.1/267 azonosító számú, „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ című projektben a résztvevő partnerek közös célja a kulturális és természeti örökség bemutatása, és egy határon átnyúló, fejlett észak-déli idegenforgalmi tengely kialakítása volt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelen projekt keretében megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazása által felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet. A legjelentősebb leletek a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán kerülnek bemutatásra. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést. A projekt keretében megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt Vezető Partnere Fülek Város Önkormányzata, a Projekt Partnerek pedig Bátonyterenye Város Önkormányzata, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya Község Önkormányzata volt. A partnerek együtt több mint 2,1 millió eurót költöttek el a projekt megvalósítására. Közös megvalósításban kerül sor új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezésére.

A projekt időtartama: 2017.09.01 - 2020.11.30.

A BNPI költségvetése: EUR 285.663,01


Az egykori vár elővédművének árka kapuzattal (Stoszek Krisztina)

Baglyas-kő a kettős bazaltkúp formázott oldalai, drónfotó (ArchaeoJedi)

Digitális régészeti bemutató érintőképernyőn (Stoszek Krisztina)

Régészeti bemutatóhely és homokozó, előtérben Nyáry Jenő szobra (Stoszek Krisztina)

Sérült madarak elhelyezésére szolgáló röpde (Stoszek Krisztina)

Kapcsolódó