III. Túzok Trail – Csapatunk beszámolója 2023.09.08. 12:21

„Tüzesen süt(ött) le a nyári nap sugára...” – Idén szeptember 2-án, nyári hangulatban került megrendezésre a III. Túzok Trail terepfutóverseny és kerékpáros teljesítménytúra a Dévaványai Sportegyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében.

A megmérettetésen 179 nevező vett részt, köztük Igazgatóságunkról heten indultunk: voltak jelentkezők a Pénzügyi és Számviteli, a Területkezelési és Birtokügyi, a Pályázatkezelési, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési és a Természetmegőrzési Osztályról is. A rendezvény jó hangulatban telt és az alábbi versenyszámokban teljesítettük a kitűzött távokat kerékpáron és futócipőben: 5 és 11 km-es futás, valamint 50 km-es kerékpár.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csapata a III. Túzok Trail-en

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű röpképes madara, ami egyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címermadara is. Világszerte veszélyeztetett faj az intenzív mezőgazdaság okozta kedvezőtlen élőhelyi változások következtében.

Túzok Fotó: Ferenc Attila

Dévaványán a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oktató, szemléletformáló, ismeretterjesztő munkájának egyik fő bázisa. Külső bemutatóhelyein túzokok, illetve különböző magyar őshonos háziállatfajok is láthatóak, valamint itt rendezték meg már 3. alkalommal a Túzok Trail nevű versenyt is.

Nagyon köszönjük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kedves meghívását, öröm számunkra hogy a fokozottan védett túzokokért (Otis tarda) sportolhattunk!

Hák Flóra
Hák Flóra
természetvédelmi referens

Kapcsolódó