Gólyafészek karbantartások az ELMŰ-ÉMÁSZ közreműködésével 2018.11.13. 15:35

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága működési területének főleg síkvidéki részein nagy, számban költ a mindenki számára jól ismert, és kedvelt fehér gólya (Ciconia ciconia). A faj leggyakrabban kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ, ezért védelmük az elektromos hálózatot fenntartó szolgáltatók nélkül nem képzelhető el.

A gólyák elvonulásával nem ér véget a gyakorlati védelmük, mert ebben az időszakban történik meg a vezetékekre épült fészek fészektartó állványokra történő felhelyezése, és az évek alatt nagyméretűvé vált fészkek levékonyítása. Ezek fontosak, hogy a madarakat megvédjük az áramütésektől, és így a zavartalan áramszolgáltatás is biztosítható. A túl nagyméretűre, több mázsásra nőtt fészkek pedig balesetveszélyesek lehetnek, ezért azokat le kell vékonyítani.


Ennek érdekében igazgatóságunk több tucat gólyafészektartót gyártat le évente és helyez ki az áramszolgáltató szakembereivel közösen, valamint részt veszünk a fészkek levékonyításban is. Legutóbb ilyen jellegű munkálatokat végeztünk az egyetlen egri gólyafészeknél, mely az évek alatt jelentős méretűvé nőtt. Nemrég fészektartót helyeztünk ki Bükkszéken is egy, a vezetékre épült fészek alá. A közeljövőben több beavatkozást is tervezünk a Hevesi Síkon, a Borsodi Mezőségben, Kesznyétenen, Nógrád megyében, valamint a Bükk és a Mátra környéki településeken az áramszolgáltatóval közösen.

A faj védelme nem csak a fészkelőhelyek megőrzését kell, hogy jelentse, mert hasonlóan fontos a települések határában található táplálkozó területek megőrzése, megfelelő kezelése és fenntartása. Legfontosabb táplálkozóterületei a nedves rétek, kaszálók és a különböző típusú vizes élőhelyek. Ezek megőrzése, és fenntartása elképzelhetetlen a helyi lakosság és gazdálkodók közreműködése, odafigyelése nélkül. Ha ezek megőrzésére nem fordítunk kellő figyelmet a jövőben, akkor több településen csak üres fészektartókat, fészkeket találhatunk majd.


Pongrácz Ádám

természetvédelmi őr

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom