Élőhelykezelések a Mátrában 2018.11.24. 08:35

Az ősz folyamán több Natura 2000 gyepterület kezelését végezte el a természetvédelmi őrszolgálat a Mátrában. A hegységben valaha nagy kiterjedésű gyepek voltak az állattartásnak köszönhetően, mára azonban jelentős részük becserjésedett, vagy beerdősült a felhagyást követően.Mivel ezek a hegyvidéki füves területek számtalan értékes növény- és rovarfajnak nyújtanak élőhelyet, így megpróbáljuk kaszálással fenntartni a meglévőket, valamint a cserjeállomány visszaszorításával új gyepterületeket visszanyerni.

November folyamán három helyszínen végeztünk kezeléseket. Gyöngyösön a Sár-hegyen található Gyilkos-réten kaszálás, valamint a széna lehordása volt a feladat. A terület legkiemelkedőbb értéke a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon), mely életmódja miatt igazán különleges lepkefaj. Tápnövénye a ritka és védett kornistárnics (Gentiana pneumonanthe), erre rakja petéit. A lárvák egy darabig a tárnics virágján fejlődnek, majd a földre lepottyannak, ahonnan hangyák beszállítják őket a hangyabolyba. Itt a hangyák nevelik tovább őket egészen bebábozódásukig, majd a következő évben innen repülnek ki imágóként.

Pásztó, Nyikom-rét - cserjeirtás és kaszálás előtt és után

Pásztón a Nyikom-réten szintén ennek a lepkefajnak a védelme érdekében kellett tisztítani a gyepet. Itt azonban már nagyon régóta nem volt kaszálás, így egy intenzív cserjeirtással kellett idén elkezdenünk a terület helyreállítását. A szürkés hangyaboglárka állománya valószínűleg teljes eltűnésre lett volna ítélve néhány éven belül, ha a szukcessziós folyamatok továbbra is érvényesülnek.

A fallóskúti Tugár-rét - kaszálás és cserjeirtás előtt és után

A fallóskúti Tugár-réten főként kaszálást, és kisebb részben cserjeirtást végeztünk. Az itt található rét komplexum igen változatos élőhelyekkel bír, számtalan védett növényfaj termőhelye, megtalálható itt többek között szibériai nőszirom (Iris sibirica), piros kígyószisz (Echium maculatum), leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), réti kardvirág (Gladiolus imbricatus). Itt már régóta folynak kezelések, de még mindig akadnak cserjésebb területek, melyeket évről-évre sikerül egyre inkább visszaszorítani, teret adva ezzel az értékes lágyszárú vegetációnak.

Molnár Márton természetvédelmi őr

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom