Beszámoló a Bikk Betyár táborról 2020.07.06. 12:42

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja június 29. – július 3. között tartotta „Bikk Betyár” bentlakásos táborát. A programok a Bükk természeti értékeire, valamint az aktív természetvédelem helyi problémáira épültek.

A természetismereti foglalkozások témái voltak többek között a beporzó rovarok szerepe mindennapjainkban, a vizes élőhelyek élőlényei és védelmük, a hulladékcsökkentés lehetőségei és a komposztálás jelentősége. Nagyító alatt közelebbről is szemügyre vettük a tavak makrogerinctelen képviselőit, de a komposztlakókkal is megismerkedtünk.

A keddi "nagytúrán" a Stimecz-háztól indulva hódítottuk meg a Tar-kő magaslatát. Az Őserdőben, ebben a közel 200 éve érintetlen montán bükkösben Bartha Attila természetvédelmi őr kollégánk kalauzolt. A kihelyezett kameracsapdák felvételein az éjszaka mozgó állatokat leshettük meg, többek között a Bükk egyik nagyragadozóját, a szürke farkast. A matuzsálem korú bükkök között, kisvizes élőhelyen bukkantunk rá a gyönyörű színekben pompázó alpesi gőtére. A Lök-bércen és a Barát-réti tanösvényen keresztül baktattunk vissza a felsőtárkányi erdei iskolánkba. Pihenésképpen a napot az éjszakai sötét égbolt megfigyelésével zártuk.

Nem maradhatott ki Heves megye egyetlen cseppkőbarlangja, az Esztáz-kői barlang megtekintése sem, melyhez kerékpárral tettük meg az oda-vissza tíz kilométert. Este denevérekkel ismerkedtünk, fénycsapdával pedig izgalmas éjszakai lepkéket szemléltünk.

Csütörtökön újabb egész napos túrára indultunk Cserépfaluból. Utunk során érintettük a Mész-patak szurdokát, Hideg-kút laposát, megmásztuk a Kis-Farkas kőt, majd a Dobi-réten és a szépséges Kő-völgyön keresztül jutottunk vissza Cserépfalura.

Az öt nap alatt a „Bikk Betyárok” igazán jó csapattá kovácsolódtak össze, reméljük, jövőre sokukkal újra találkozhatunk!


Kapcsolódó