A partnerhálózat kiépítése folytatódik 2018.07.31. 10:34

Az első műhelymunka (workshop) az önkormányzatok, közintézmények és az állami szektor intézményeinek részvételével 2014. november 13-án került megrendezésre a Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központban, Eresztvényben.

A „Novohrad – Nógrád Geopark partnerhálózati programja” a Nemzetközi Visegrádi Alap által 21410022 azonosítószámon támogatásban részesülő pályázat. A határon átnyúló eszmeiség mivoltát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vezető partner a magyarországi székhellyel rendelkező Novohrad-Nógrád Európai Területi Társulás, a projekt szlovákiai partnerszervezete pedig a Geopark Novohrad-Nógrád Jogi Személyek Társulása.

A pályázat célja a Novohrad-Nógrád Geopark integrált és fenntartható fejlesztéseinek megszilárdítása, ezen fejlesztési tevékenységek koordinált tervezése, a határon átnyúló együttműködések stabilizálása, valamint a Geopark partnerhálózati struktúrájának megerősítése és javítása a régió fejlesztése érdekében.
A 2014. november 13-i rendezvény a Novohrad-Nógrád Geopark magyarországi területén működő önkormányzatok, közintézmények és állami szektor képviselői részvételével került megrendezésre, melyet Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke nyitott meg. Köszöntötte a találkozón megjelenteket, valamint kiemelte, hogy a térség fejlesztése szempontjából kiemelten fontos a régióban élők, és a jelenlévők összehangolt munkája. Beszédében kitért a Geoparkot érintő elért eredményekre, és a lehetőségekre, amelyeket a Novohrad-Nógrád Geopark magában rejt. Lóska Jánost követően Kéri István irodavezető tájékoztatta a rendezvényen résztvevőket a 12 000 euró támogatásban részesülő pályázat céljáról, felépítéséről és tervezetéről. A projekttájékoztató emlékeztetőjében elhangzott, hogy a Visegrádi Alap támogatása 80%-ban fedezi a már futó pályázatot, valamint megvalósításáról elmondta, hogy a pályázat 2014. szeptember 1-jén vette kezdetét, és 2015. augusztus 31-gyel bezáródó időszakban fog befejeződni.
A workshopot a felkért vezetők - Svecz István (HU) és György Péter (SK) - vezényelték le. Svecz István a baráti hangulatú összejövetel keretén belül arra biztatta a szektor résztvevőit, hogy keressenek együttműködési-, kapcsolódási pontokat, fogalmazzanak meg elvárásokat és ajánlásokat, hogy a térségben élők illetve a jövő generáció tagjai is büszkén vállalják az (igazságtalanul) hátrányos megkülönböztetéssel illetett Nógrád megyét. Gondolatébresztőként György Péter polgármester felvázolta szlovákiai tapasztalatait és javaslatait, Ragyolc település kapcsolódását a Geoparkhoz. Az ötletbörzéhez a jelenlévők aktív részvételell járultak hozzá, hozzászólásokkal és ötletekkel színesítették és segítették a felkért vezetők munkáját.
A következő műhelymunkára 2014. november 27-én kerül sor, ahol a gazdasági és vállalkozói szféra képviselői fűzhetik tovább az integrált fejlesztés, a partnerhálózat bővítése és a régió fejlesztése szempontjából lényeges teendőket illetve tehetnek javaslatokat az erre a szférára jellemző szemléletmóddal.
A workshopok az ágazatok szoros együttműködését elősegítve nyitottak, a szektorok számára szabad átjárást biztosítanak.

Az érdeklődő szervezetek az info@nnegtc.eu e-mail címen kérhetnek további tájékoztatást.


Kapcsolódó