​A kutyáké volt a főszerep 2021.10.11. 12:25

Az állatok világnapja alkalmából „Kutyák a természetvédelemben” című tematikus napot szervezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a mátrai oktató- és látogatóközpontjában, a Harkály Házban.

A nap során három meghívott eladó vezetésével nyerhettek bepillantást az érdeklődők olyan projektekbe, amelyekben kutyák segítik a természet védelmét.

Elsőként Deák Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának képviseletében mesélt munkájukról. Ő és kutyája voltak az első méreg- és tetemkereső egység, akik munkába álltak Magyarországon. Feladatuk nagyon fontos, és kiemelkedő, melyet kifejezetten a ritka és védett ragadozó madaraink védelme érdekében végeznek fáradhatatlanul. Egy-egy keresés alkalmával a kutya nemcsak az elhullott madarakat, hanem az egyéb, a mérgezés következtében elpusztult állatokat, illetve, szerencsés esetben a még el nem fogyasztott, mérgezett csalétkeket is megtalálja és jelzi, mellyel a további pusztítás megelőzésében is óriási szerepet játszik. Az előadás során számos érdekességet hallhattunk, egészen az ebek kiképzésétől, az általuk feltárt konkrét esetekig, illetve az elmúlt évek statisztikáiba, és kirívó ügyeibe is beavatta a hallgatóságot.

Második előadónk, Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, viperakereső kutyájával, Tomival rövid bemutatót is tartott a Harkály Ház udvarán. Munkájukkal a mára igen megritkult, fokozottan védett rákosi viperák állományának megőrzését, fennmaradását szolgálják. Ez a kistermetű kígyó ugyanis olyannyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy megtalálni, az adott helyen élő populációjának nagyságát megbecsülni nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Ebben van segítségükre Tomi, aki a viperák jelenlétét szaguk alapján jelzi, megkönnyítve ezzel az adatgyűjtés folyamatát.

Mizsei Edvárd a viperakeresésről tartott előadást

Végül, de nem utolsó sorban pedig Szép Ábrahám avatott be minket a Kuvasz-Őr Alapítvány által végzett munkájukba, amely abban igyekszik az állattartó gazdák segítségére lenni, hogy megtanuljanak együttélni a hazánk területére visszatelepülő, fokozottan védett nagyragadozókkal. Programjuk keretein belül kuvaszkölyköket biztosítanak a gazdálkodók számára, akik megfelelő körülmények között képesek lehetnek megvédeni a nyájat az esetleges támadások során. Számos példát láthattunk, hallhattunk előadása során erről, illetve kiemelte, hogy tevékenységük az őshonos magyar kutyafajtánk, a kuvasz fajtamegőrzését is szolgálja.

Az előadások után az érdeklődőknek lehetőségük volt kérdezni is a szakemberektől, akik szívesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A jó hangulatban telt programmal reményeink szerint közelebb tudtunk hozni a jelenlévők számára néhány fontos természetvédelmi kérdést, a szerteágazó munkafolyamatokból érdekes, izgalmas tevékenységeket kiragadva.

Kovács Dóra, Hazafi Dorottya /Harkály Ház


A címlapfotót készítette: Czímer Tamás/heol.hu (Galéria itt.)


Kapcsolódó