14 termelő termékei kaptak Nemzeti Parki Termék Védjegyet 2019.11.20. 20:57

15 termelő 45 terméke kapta meg a Bükki Nemzeti Parki Termék védjegyhasználati jogosultságot.

A védjegyhasználatról az okleveleket Rácz András, az Agrárminisztrérium környezetügyért felelős államtitkára, Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át.

A Nemzeti Parki termék Védjegy használatát szolgáltatók és termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján. A védjegy jogosultjává - a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig - olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik. Az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik. A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is találunk. Feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat.
Az ünnepélyes díjátadón a következő termelők vehették át oklevelüket:

Török Eszternek már gyermekkorából ered a csuhéfonás szeretete, majd ebben az irányban folytatta tanulmányait is. Népi játékkészítő és népi kismesterségek szakoktatója. Védjegyes termékei: természetes anyagokból készült játékok, manócskák. Alkotásai díszítik az új geopark panziót is.

Török Eszter csodás babái

Tóth Lóránt számos hazai és nemzetközi elismeréssel kitüntetett fafaragó mester, aki nagy hangsúlyt fektet a népi hagyományok megőrzésére. Védjegyes termékek: faragott szék, faragott háttámlájú pad, hajcsattok, fa medálok. Emellett kézműves hagyományőrző foglalkozásokat is tart gyerekeknek, ahol megismerteti őket a népi fafaragás technikájával.

Tóth Lóránt a díjátadón

A pélyi Tiszatáj Agrár Zrt. meghatározó mezőgazdasági vállalkozás a térségben. Állat tenyésztéssel és növénytermesztéssel egyaránt foglalkoznak. Évtizedek óta ökogazdálkodást folytatnak. Védjegyes termékeik: alakor tészta 21 fürj tojással.

A Tiszatáj Agrár Bt alakor tésztái

Pindrok Margit szintén gyerekkorától kézműveskedik, hímez és köt, valamint horgol Otthon termesztett levendulájából készítette az első levendula babáit. Védjegyes termékei: levendula babák, gömöri mintás tojások.

Pindrok Margit levendulababái


Kovács Tibor több, mint 40 éve foglalkozik különböző népművészeti tevékenységekkel. Gyékényből, spirál technikával készít különböző tároló edényeket. Tavaly a lengyelországi Nemzetközi Népművészeti Fesztiválon megnyerte az első díjat. Védjegyes termékei: szakajtó, ovális gyümölcsös kosár, kerek gyümölcsös kosár, kenyértartó, lábos alátét, méhkas, tojástartó.

Kovács Tibor a díjkiosztón

Buda Sándor sajtkészítő kistermelő, a Budafarm Sajtműhely létrehozója és üzemeltetője. Tehén és kecsketejből állít elő házi készítésű tejtermékeket, hagyományos módszerekkel. Kínálatában szerepelnek a különböző típusú és ízesítésű sajtok. Tehéntejből készült kézműves gomolya termékeivel kapta az idei termékdíjat.

A Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezete által 2018-ban alapított Kiss - Hortobágyi Major szociális farm jelleggel működik Mezőcsáton. Sajtjai tájjellegű, hagyományos háztáji termékek. Nem tartalmaznak tartósítószert és színezőanyagot; csakis teljes tejből készülnek. Védjegyes termékei: friss kecskesajt és tehénsajt 6 féle ízesítésben.

A Kiss-Hortobágyi major kecskesajtját is megkóstolhatták az érdeklődők

Kiss Ágnes a dédszüleitől tanulta a házi szappanfőzést, jelenleg fitoterápiát tanul, egyébként pedig kozmetikus és természetgyógyász végzettségű. 2010-ben készültek el az első saját szappanjai, majd Bükkszentkereszten 2014-ben elindította natúr kozmetikumokat készítő műhelyét a Bükki Napsugárt. Védjegyes termékei: szappanok és gyógynövény hidrolátumok.


H. Petkovics Katalin biológia-gyakorlati, magyar és művészetek szakos, nyugdíjas középiskolai tanár. 20 évig tanított 20 évig alapvető népi díszítőművészeti technikákat. Védjegyes termékei: palóc és tiszavidéki keresztszemes motívumok felhasználásával készült gyöngy-szövött karkötők; szövött tarisznyák.

H. Petkovics Katalin termékei

Hócza Henrietta termékei alapanyagait a szilvásváradi Dajka-dűlőn, egy Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságában található családi birtokán termeszti, gyűjti és dolgozza fel. Házi készítésű lekvárokat, szörpöket, gyógy- és fűszernövényeket, őrleményt és nektárt készít. Védjegyes termékei: Csipke-birs lekvár; Frissítő herba tea; Homoktövis tea.

Hócza Henriett és termékei. Fotó: Kozma Attila


Dréher Szabolcs is gyermekkora óta foglalkozik kézműveskedéssel. Védjegyet kapott termékei tönkölypelyva párna levendula virággal, illetve kerti kakukkfűvel keverve. Emellett natúr törkölypelyva párna is kapható.

Dréher Szabolcs a díjátadón. Fotó: Kozma Attila


Nagyné Tóth Aranka - Családi vállalkozásban működik a sajókazai Mr. Méz méhészet több mint 20 éve. Termékeikkel kiérdemelték a Kiváló Tájtermék és a nemzeti parki védjegyeket. Nagy Attila és felesége Aranka 1994-ben 2 méhcsaláddal kezdte a méhészkedést. Rokonságukban korábban nem méhészkedett senki, így a tevékenységhez szükséges „tudományt” tapasztalatból, saját kárukból tanulták meg. Eleinte csak pár családdal dolgoztak munka mellett. Mára azonban állományukat 250 családra fejlesztették, a férj főállású őstermelő lett.

A Mr. Méz termékei a díjátadón

Az idén a Zöld Vállalkozói díjat is nyert Szabó Tamás Radostyánban méhészkedik. Fiatal méhészként 11 éve gondoz 30 méhcsaládot tanulmányai és főállása mellett. A méhállományát szeretné felfejleszteni 100-150 családosra. Távlati tervei között szerepel egy méhes gyógy ház kialakítása, ahol az emberek profitálhatnak a méhek által nyújtott szolgáltatásokból és közben megismerkedhetnek a méhekkel és az álaluk nyújtott egészséges és természetes termékekkel. Ő a méhészetet tradicionális tevékenységnek tartja, mely a biológiai sokféleség megőrzéséhez is hozzájárul.

Szabó Tamás és termékei

Kriván Nikolett Büxirup termékei már korábban megkapták a Nemzeti Parki termék Védjegyet. Most újabb termékei - teái és tiktúrái kapták meg a védjegyhasználat lehetőségét.

A Büxirup termékcsalád új tagjai és a termelő, Kriván Nikolett


Gratulálunk a védjegyes termelőknek és sok-sok sikert kívánunk további munkájukhoz! Termékeik hamarosan megvásárolhatóak lesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság boltjaiban.

Kapcsolódó