A védjegy visszajelzés arról, hogy valamit igen jól csinálsz 2022.02.15. 14:13

Február 28-ig van még lehetőség pályázni a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy használatára. Ide azokkal a jellegzetes, helyi előállítású termékekkel lehet jelentkezni, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.


Kriván Nikolett a Bükk lábánál él családjával, és az ő nevéhez köthető a környéken, s mostanra az egész országban méltán elismert Büxirup, ami már 2017 viselheti a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy címet. A pályázatról és az ezzel járó lehetőségekről kérdeztük.

– Hogyan kezdődött a Büxirup története?

– A növények szeretete már gyermekkoromban kialakult. A nagyszüleim vidéken éltek, így szinte folyamatosan a természetben lehettem, de a gyógynövényekre akkor lettem igazán figyelmes, amikor én is beteg lettem. Pajzsmirigy-gyulladásomat pár hónap alatt rendbe tette a közönséges galaj. Akkor döntöttem el, hogy segíteni szeretnék másoknak is. Aztán jött a lehetőség, és a bükkszentkereszti gyógynövénynapokra készítettünk először Büxirupokat. Immáron 10 éve készítem a finomabbnál-finomabb gyógynövényes termékeket.

– Mikor jelentkeztél először a pályázatra, és miért gondoltad jó lehetőségnek?

– Először 2017-ben jelentkeztem a védjegy használatra, mert szerettem volna, ha termékeim – amelyek a nemzeti park szívében készülnek, csodálatos, tiszta, friss alapanyagokból, környezettudatos szempontok szerint – egy rangos, erős minősítésben vesznek részt. Ez kiváló visszajelzést adott arról, hogy amit készítek, az valóban jó és másoknak is tetszik.


– Milyen előnyei vannak annak, hogy a Büxirup BNP Védjegyes termék?

– Számos pozitív hozadéka van a védjegyoltalomnak. Egyrészt mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy olyan termelő vagyok, aki ezt használhatja. Másrészt a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy segít az értékesítésben, hiszen a vevők számára ez garancia, hogy a termék valóban minőséget képvisel, valamint az adott régióból származik.

– Mi a legkedvesebb emléked ezzel kapcsolatban?

– Hálás vagyok, mert csodálatos embereket ismerhettem meg nemcsak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területéről, hanem az ország más nemzeti parkjaiból is. E minősítésnek köszönhetően részt vehettem a nemzeti parkkal különböző tanulmányutakon, kiállításokon – például a Nemzeti Parkok Hetén vagy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) –, így a Büxirup nevét az ország számos pontján megismerhették már.


  • A természetes alapanyagokból készült termékek szerelmesei és azok, akik kíváncsiak arra, hogy milyenek is a Büxirup termékcsalád Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékei, megvásárolhatják azokat a BNPI webshopjában is.
  • A Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázatról ITT olvashat részletesen.

Kapcsolódó