A védjegy visszajelzés arról, hogy valamit igen jól csinálsz 2022.02.15. 14:13

Február 28-ig van még lehetőség pályázni a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy használatára. Ide azokkal a jellegzetes, helyi előállítású termékekkel lehet jelentkezni, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.


Kriván Nikolett a Bükk lábánál él családjával, és az ő nevéhez köthető a környéken, s mostanra az egész országban méltán elismert Büxirup, ami már 2017 viselheti a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy címet. A pályázatról és az ezzel járó lehetőségekről kérdeztük.

– Hogyan kezdődött a Büxirup története?

– A növények szeretete már gyermekkoromban kialakult. A nagyszüleim vidéken éltek, így szinte folyamatosan a természetben lehettem, de a gyógynövényekre akkor lettem igazán figyelmes, amikor én is beteg lettem. Pajzsmirigy-gyulladásomat pár hónap alatt rendbe tette a közönséges galaj. Akkor döntöttem el, hogy segíteni szeretnék másoknak is. Aztán jött a lehetőség, és a bükkszentkereszti gyógynövénynapokra készítettünk először Büxirupokat. Immáron 10 éve készítem a finomabbnál-finomabb gyógynövényes termékeket.

– Mikor jelentkeztél először a pályázatra, és miért gondoltad jó lehetőségnek?

– Először 2017-ben jelentkeztem a védjegy használatra, mert szerettem volna, ha termékeim – amelyek a nemzeti park szívében készülnek, csodálatos, tiszta, friss alapanyagokból, környezettudatos szempontok szerint – egy rangos, erős minősítésben vesznek részt. Ez kiváló visszajelzést adott arról, hogy amit készítek, az valóban jó és másoknak is tetszik.


– Milyen előnyei vannak annak, hogy a Büxirup BNP Védjegyes termék?

– Számos pozitív hozadéka van a védjegyoltalomnak. Egyrészt mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy olyan termelő vagyok, aki ezt használhatja. Másrészt a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy segít az értékesítésben, hiszen a vevők számára ez garancia, hogy a termék valóban minőséget képvisel, valamint az adott régióból származik.

– Mi a legkedvesebb emléked ezzel kapcsolatban?

– Hálás vagyok, mert csodálatos embereket ismerhettem meg nemcsak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területéről, hanem az ország más nemzeti parkjaiból is. E minősítésnek köszönhetően részt vehettem a nemzeti parkkal különböző tanulmányutakon, kiállításokon – például a Nemzeti Parkok Hetén vagy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) –, így a Büxirup nevét az ország számos pontján megismerhették már.


  • A természetes alapanyagokból készült termékek szerelmesei és azok, akik kíváncsiak arra, hogy milyenek is a Büxirup termékcsalád Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékei, megvásárolhatják azokat a BNPI webshopjában is.
  • A Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázatról ITT olvashat részletesen.

Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom