Szeleta Park - környezeti nevelés

1. A Bükk természeti értékei és azok védelme

A vetítettképes előadás során bemutatjuk a Bükki Nemzeti Park jellegzetes természeti értékeit. A gyerekek bepillantást nyerhetnek az igazgatóság alapfeladataiba, megismerik a fajvédelem, a természetvédelmi kezelés, fenntartás fogalmát.

2. Hulladékcsökkentés

A hulladék, a hulladékpiramis és a komposzt fogalmának megismerése. A hulladékcsökkentés lehetőségeinek bemutatása; a megelőzés, szelektálás, újrahasznosítás közötti különbség megértése. A komposztálás folyamata, a komposztálás jelentősége, ismerkedés a komposzt élőlényeivel.

3. Madarásszunk!

  • A BNPI madárvilága: A főbb madárcsaládok életmódjának összehasonlítása fotók, madárpreparátumok, tollak, fészkek segítségével. Az említett családok neveit tartalmazó feliratokat kirakjuk a körasztalra, a gyerekek feladata az igazgatóság területén fészkelő gyakori és ritka madárfajok fotóit a megfelelő családnév alá kirakni. Kirakosgató: szétvágott fotók összerakása, csőr-láb-szárny megfelelő párosítása.
  • Madárhatározás: A látogatóközpont parkjában bokrokra, fákra kihelyezett, számozott madárfotókat kell távcső segítségével felfedezni, a madárfajokat határozó segítségével azonosítani.
  • Madárvonulás, madárvédelem: Beszélgetés a következő témákban: a madárvonulás szerepe költöző madaraink életében, a vonulás oka, vonuló madarainkra leselkedő veszélyek, állandó madaraink, téli madáretetés. Aktív madárvédelem lehetőségeinek bemutatása.

4. Beporzók

A beporzás fogalma, jelentősége. A beporzásban szerepet játszó élőlénycsoportok megismerése, jellemzőbb hazai fajok ismerete, mikroszkópos megfigyelése. Lepkehálózás, lepkeismeret. Beszélgetés a beporzás szerepéről a mindennapjainkban. Az állati beporzást igénylő haszonnövényeink megismerése. A beporzókat veszélyeztető tényezők. A beporzóbarát kert jellemzőinek bemutatása.

5. Túra a Szeleta-barlanghoz

A túra alatt a Szinva-tanösvényt járjuk be. Megismerkedünk a tanösvény mentén található patakparti égeriget, a lombhullató elegyes erdők és a sziklagyepek élővilágával, továbbá találkozunk a Bükk-hegységre jellemző, tipikus karsztformákkal is. A túra a Szeleta-barlangban ér véget, ahol a paleolitkutatásról, a jégkori emberek életéről beszélgetünk.

6. Vizes élőhelyek

  • A víz, mint élettér. Legfontosabb vizes élőhelyek jellemzői.
  • Kémiai vízvizsgálat kofferlabor segítségével. A vízminőség (jóság) fogalma.
  • A Bükki Nemzeti Park vizes élőhelyei, jellemző növény- és állatfajai.
  • A BISEL féle bioindikációs vízvizsgálat.
  • A vizes élőhelyekhez kapcsolódó természetvédelmi tevékenységek.
  • Indikátor faj fogalma, szerepe a környezeti hatásvizsgálatokban.
  • Helyes vízmintavétel, a határozókulcsok alkalmazása.

7. Állati nyomozás

Ismerkedés az állati nyomokkal. Hazai középhegységi erdeink leggyakoribb fajainak bemutatása nyomaik alapján. Nyomkeresés a Szeleta Park Látogatóközpont parkjában, a talált nyomok azonosítása.


Tanóra helyett választható 45 perces foglalkozások

  • Fűben-fában orvosság
  • Ismerkedés a Látogatóközpont gyógynövénykertjével, fontosabb gyógynövények és azok hasznosításának megismerése.
  • Mágikus holtfa
  • Holtfák jelentőségének megismertetése a diákokkal. Holtfákhoz kötődő élőlények megismerése.

Ha szeretnének modult/modulokat igényelni, időpontegyeztetés miatt keressék bizalommal környezeti nevelőinket, Takács-Skarbik Esztert és Nyerges Zsófiát a szeletapark@bnpi.hu e-mail címen vagy a +36 30 452 6158 telefonszámon!

Kapcsolódó