Miocén erdő

A fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig vezető út melletti dombos területen egy 2,5 hektáros, tavakat, lápos élőhelyeket és tisztások rejtő új arborétum várja a látogatókat, ahol a miocén kor flóráját és faunáját bemutató növényeken és állatreprodukciókon keresztül testközelből ismerkedhetünk meg a 20 millió évvel ezelőtti élővilággal.

A pihenőhelyekkel szabdalt, gyaloghidakon átívelő ösvények mentén tehát az amerikai kontinensről, vagy épp a Távol-Keletről ide származó növényzet között és mellett minden olyan miocén kori állatfaj élethű szobra megtalálható, amelynek lábnyomait megtalálták az Ipolytarnóci ősvilág mára megkövült, agyagos talajában.
Az arborétum közepén egy építészetileg is igen mutatós, ugyanakkor a tájba harmonikusan illeszkedő üvegház található, ahol azokkal a növényfajtákkal ismerkedhet meg az utazó, amelyek a harmadidőszak karakteres növényei voltak, ám a lehűlés következtében örökre eltűntek a területről, és már nem is vészelnék át az itteni fagyos téli hónapokat. Ez az üvegház ad helyet a kinti növények pótlásához fenntartott egyedek kezdeti neveléséhez is.


Kapcsolódó