Kapu a Mátra kincseihez – Látogató, oktatási és kezelőközpont kialakítása Mátrafüreden KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

A projekt keretén belül a fejlesztéssel kapcsolatos aktív elérés felmérésére kérdőív készült, mely az alábbi linken érhető el. A kérdőívvel kapcsolatos GDPR információkat itt olvashatja.

Köszönjük közreműködését!

KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

Projekt tervezett időszaka: 2016.09.01 – 2018.12.31.

A projekt tervezett időigénye: 28 hónap

A projekt becsült összköltsége: 300.000.000,- Ft (nettó)

Érintett megyék: Heves megye

A Mátrai Tájegység Heves megye középső részén, a Mátra hegységben és környezetében lát el természetvédelmi kezelői feladatokat. A tájegység természetvédelmi szempontból legértékesebb része Mátrai Tájvédelmi Körzet a Keleti- és Középső Mátrában, valamint a Nyugati Mátrában két egymástól elkülönülő védett területegység.

A Mátrai Tájegység természetvédelmi értékekben gazdag hegyvidéki terület. Védett természeti területek – középhegységi erdők különböző típusai, erdősztyepprétek, lápok -, Natura 2000 madárvédelmi terület és változatos élőhelyekkel rendelkező Natura 2000 természetmegőrzési területek alkotják. A Mátra, Budapest viszonylagos közelsége miatt is, a turizmus, az osztálykirándulások egyik kedvelt célpontja. Szép tájai, természeti értékei iránt van érdeklődés. A meglévő érdeklődés kielégítésének, a természeti értékek megismerése iránti érdeklődés további felkeltésének színteréül szolgálhat a megépülő látogató- és oktatási központ.

A tájegység rendelkezik a BNPI saját vagyonkezelésében lévő mátrafüredi tájegységirodával, azonban ez az épület jelenlegi kiterjedésében nem alkalmas látogató- és oktatóközpont, valamint kezelőközpont funkciók ellátására. A bővítéssel korszerű irodát és eszközraktárt, természetvédelmi, oktató- és bemutató-központot, oktatási célú helyiségeket valamint kiállító teret kívánunk létrehozni. A fejlesztés célja a tájegység természetvédelmi értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény és állatfajainak bemutatása, a természetvédelem fenntartási feladatainak, az egyes élőhelyek kezelésének megismertetése.

A beltéri állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti (élőhelyek) és kultúrtörténeti értékeit (hagyományos tájhasználat) mutatja be természetvédelmi kezelési szempontból. A kiállítás interpretációs technikái a személyes bemutatástól (a látásra, hallásra épülő élményszerzéstől) az interaktív és a statikus display eszközökön át a mechanikus, optikai, elektromos és virtuális eszközökig terjedjenek:

Statikus, látványt bemutató eszközök: makett, terepasztal, dioráma, modellek;

Interaktív interpretációs eszközök: feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás eszközök, érintőképernyős terminálok;

Személyes interpretáció: animátor.

A kiállítás elemei:

Nagy kiállító tér

INTERAKTÍV VULKÁN MAKETT ÉS TEREPASZTAL

INTERAKTÍV TÁJTÖRTÉNET TÉRKÉP

3D VIRTUÁLIS REPÜLÉS

KORHADÓ FATÖRZS

MADÁRFÉSZEK TELEPÍTÉS

INTERAKTÍV FAL

ÉJSZAKAI ÉLET TERME, ÉJSZAKAI ERDŐ

FÖLDALATTI ÉLET TERME

DENEVÉR-TÉR

Szakvezetések, környezet- és természetvédelmi foglalkozások, előadások tartását tervezzük a környező iskolák igényei szerint. A létesítmény udvaráról induló kapcsolódó új tanösvény fejlesztés a Rákóczi tanösvény kiépítését is magában foglalja: meglévő turistaúton, és madárvédelmi bemutató erdőn keresztül, a Sás-tó, Kozmáry-kilátó érintésével ér vissza Mátrafüredre.


Kapcsolódó