Vissza az alapokhoz, azaz őshonos fafajokat az erdeinkbe 2023.10.25. 08:55

„Őshonos fafajokat a hazai erdőkbe – Tájidegen erdőállományok és fásítások átalakításának megkezdése, erdők természetvédelmi kezelése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén” elnevezéssel 2016-ban pályázat (KEHOP-4.1.0-15-2016-00062 azonosító számú projekt) indult útjára.

A projekt célja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő védett, és Natura 2000 erdőterületeken az idegenhonos főfafajú erdőrészletek egyes állományaiban az őshonos, termőhelynek megfelelő fajokból álló, elegyes, mozaikos szerkezetű állományokra való átalakításának megkezdése.

A projekt végének közeledtével a BNPI workshopot szervezett, amely keretében többek között a projekt megvalósulásáról, a felmerült kérdésekről, a beavatkozások tapasztalatairól és eredményeiről esett szó a pályázat szakmai vezetője (Vajda Zoltán, a BNPI Saját Erdő Kezelési Csoportjának vezetője) és a meghívott előadók (Tímár Gábor, Horváth Soma, Szekeres Péter, Géringer András erdészeti szakemberek) közreműködésével.

A workshopnak a felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogató- és Oktatóközpont adott otthont 2023. október 19-én. Az előadások interaktív formában zajlottak, a résztvevő erdészek, nemzeti parki szakemberek, érdeklődő diákok feltehették kérdéseiket, eszmét cserélhettek az általános és az adott projektben speciális beavatkozási módszerekkel kapcsolatban.

Az előadásokat követően a résztvevők ellátogattak Bélapátfalvára, a projekt egyik helyszínére, ahol az elvégzett tevékenységeket mutatták be. A projekt során a beavatkozással érintett erdőrészletekben kisebb-nagyobb lékek kerültek kialakításra. A lékekből injektálással, fakivágással a nem őshonos fafajok egyedeit eltávolították az ott lévő őshonos fafajú csemeték megsegítésére. A szükséges helyeken csemeteültetést végeztek. A csemeték vadkár ellen védelmére vadvédelmi kerítést építettek.

A projekt 350,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A támogatási arány 100%

A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Projekt tervezett időszaka: 2016. 09. 01. – 2023. 10. 31.

A projekt tervezett időigénye: 87 hónap

Érintett megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye,

Nógrád vármegye,

Heves vármegye

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

Kapcsolódó