Úton Dél-Afrika felé 2018.10.11. 15:39

Az Észak-Bükkben költő „Bükki” névre keresztelt jeladós békászó sasunk újra úton van az Okavavago delta felé. Jelenleg Török ország középső részén időzik, és készül átvonulni a közel-keleten. A 2015-ben jeladózott hím madarunk már negyedik éve gyűjti az adatokat a táplálkozóterület használatról a vonulási útvonalról és a telelőterületről.

A vonulás jelenlegi állomása Törökországban


A negyedik költési szezonja sajnos nem volt sikeres a párnak, nem repült ki fióka a fészekből. A hím csak március 30-án érkezett vissza telelő terültéről. Ezt követően a pár költésbe kezdett az erdei fenyőn található fészekben. Sajnos a költés tojásos, vagy kisfiókás korban tönkrement, az adatok alapján emberi zavarás következtében. Az ügyben hatósági eljárás indult.


Bükki, a jeladós békászó sas (fotó: Pongrácz Ádám)


A békászó sas pár a költés meghiúsulása után továbbra is a revírben maradt,a hím rendszeresen a fészek környékén éjszakázott. Az adatok alapján 2018-ban is főként a korábbi években használt táplálkozóterületeit használta, de új részeken is rendszeresen vadászott. A madár hátára erősített jeladó - egy beépített GPS vevő segítségével - gyűjti az adatokat, és öt percenként menti az aktuális pozíciót a készülék memóriájában. Ezen információk alapján lehet nyomon követni, mely területeket használja a leggyakrabban. Az adó naponta 2-3 alakalommal adatot küld GSM hálózaton keresztül is, hogy éppen hol tartózkodik az egyed. Így egy webes felület segítségével folyamatosan nyomon követhető, hol jár, vagy hol éjszakázik a madár. Ez fontos a vonulási útvonal nyomon követésére, és ha közben bármi történik a madárral, ennek segítségével meg is tudjuk találni.

A GPS vevővel gyűjtött adatok a jeladóban tárolódnak, innen egy földi vevőegység segítségével töltjük le az információkat a számítógépre. Ebben az évben három alkalommal történt meg az adatok kiolvasása, amelyeket egy térképkezelő szoftver segítségével tudjuk megjeleníteni. Így tudjuk meg, hogy hol kell elvégezni a kultúra térképzést, mely területeket használja a madár.


A hím békászó sas élőhelyhasználata 2018-ban


A jeladó által eddig gyűjtött adatok alapján jól látható, hogy a sas a kezelt, megművelt mezőgazdasági területeken táplálkozik. Ezek a kultúrák elsősorban lucernatáblák, kalászos kultúrák, (tritikálé, búza, árpa), és rendszeresen kaszált vagy legeltetett gyepek. Jól látható, hogy a nem művelt, elgazosodott területeket nem használja. Ennek oka, hogy a fő táplálékbázisát jelentő mezei pocok nagyobb egyedsűrűségben fordul elő az általa preferált területeken, és ott könnyebben tud zsákmányolni a faj, mit magas növényzetben.


Békászó sas (fotó: Kovács András, Raptor Images)


A madár remélhetőleg november hónapra éri el telelőterületét és következő év tavaszán úja elindul Magyarország felé. Vonulási útvonala nyomon követhető a www.satellitetracking.eu honlapon.

A jeladózásban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mellett részt vett az Magyar Madártani Egyesület és a Revír Kft.


Pongrácz Ádám

természetvédelmi őr

Kapcsolódó