Te is csíped a szúnyogot? 2020.07.30. 19:43

Július 23-án egy kimerült denevér pottyant a járdára Miskolcon, a Bulgárföld városrészben.

A földön heverő apróságra egy kedves hölgy figyelt fel, akinek azonnal feltűnt, nem lehet természetes, ha egy denevér nappal a járda forró aszfaltján fekszik, kiszolgáltatva a környék összes arra járó macskájának és kutyájának.

Törpedenevér (Fotó: Ézsöl Tibor)

Úgy döntött hát, segít rajta. Óvatosan magához vette, megitatta és értesítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot. Tettével életet mentett, amiért ezúton is köszönet illeti meg!

A kiérkező Természetvédelmi Őrszolgálat szemügyre vette az addigra már felélénkült kis jószágot és törpedenevérként azonosította. Bár sérülést nem szenvedett, a biztonság kedvéért a nappal hátralevő részét egy cipősdobozban kellett töltenie, hogy alkonyatkor átmeneti szálláshelyéről pihenten távozhasson.

Törpedenevér farokvitorlája (Fotó: Ézsöl Tibor)

Hazai denevéreinkről általánosságban elmondható, hogy nagy arányban fogyasztanak legyeket és szúnyogokat, így részt vállalnak abban a soha véget nem érő küzdelemben, amit az ember ezekkel a számára sok kellemetlenséget okozó rovarokkal szemben folytat.

Mint Magyarországon minden denevér, a Pipistrellus nemzetség tagjai is védettek.

Törpedenevér szárnya (Fotó: Ézsöl Tibor)

A törpedenevér fajok egymástól való elkülönítése nem könnyű feladat, biztosan csak a felső metszőfogak csúcsainak vizsgálata alapján lehetséges. A durvavitorlájú törpedenevér (Pipistrellus nathusii), a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) és a szoprán törpedenevér (Pipistrellus pygmaeus) természetvédelmi értéke huszonötezer, míg a fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii) természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Ézsöl Tibor
természetvédelmi őr

Kapcsolódó