Szent György napi kihajtási ünnep Dél-Hevesben 2019.04.30. 14:58

2019. április 26-án, hatodik alkalommal került megrendezésre a már hagyománnyá vált kihajtási rendezvény Tarnaszentmiklóson a Betyár-páskomon. A rendezvény egyben szakmai nap is volt a Szalakóta Life+ projekt keretén belül.

A szakmai program során számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők; szó esett a magyar szürke szarvasmarháról, a Szalakóta Life+ projekt bemutatásáról, a pályázat során elért eredményekről, valamint a nemzeti parki termék védjegy program ismertetése is elhangzott.


Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke (Fotó: Jakab Tibor)


Az előadások után egy kötetlen fórum formájában vitathatták meg a felmerülő kérdéseket a területen gazdálkodók és a nemzeti parkos szakemberek. Az előadások és a gazdálkodói fórum között a résztvevők az állattenyésztéshez kapcsolódó helyi termékeket, nemzeti parki védjegyet kapott termékeket is megismerhették, megkóstolhatták.


Számos helyi, kézműves termékkel ismerkedhettek meg a résztvevők (Fotó: Kecskés Dóra)


A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről. A szakmai program befejeztével áthajtották a szürke szarvasmarhákat a Hamvajárási legelőkre, ahol őszig fog tartózkodni a gulya.Kihajtás (Fotó: Jakab Tibor)
Kecskés Dóra

BNPI

Kapcsolódó