Részleges napfogyatkozás a felhők mögül 2022.10.26. 13:25

Ugyan az időjárás nem volt túl kegyes az északi országrészben az eget kémlelőkhöz a részleges napfogyatkozás idején (2022. október 25-én), de a Bükki Csillagda programján résztvevőknek pár percre szerencséje lehetett, és láthatták a Hold által kitakart Napot.

Csillagászati tárlatvezetőnk, Varga-Verebélyi Erika felkészülten várta a látogatóközpontba érkezőket, s amíg felhős volt az ég, a planetáriumban megtekinthettek egy Napról szóló filmet, majd egy alkalmazás segítségével visszautazhattak a múltba, 1999. augusztus 11-ére, amikor hazánkból teljes napfogyatkozás volt látható; a jelenben is megnézhették, mit láthatnának éppen, ha azt nem takarnák ki a felhők; s a jövőben, 2075. július 13-án, is járhattak, amikor majd a szerencsések egy gyűrűs napfogyatkozásnak lehetnek tanúi.

Aztán 12.30 és 13.00 között tisztulni kezdett az égbolt, és látogatóink néhány pillanatra a naptávcső, illetve a különböző, erre az alkalomra készített "védőpajzs" segítségével megpillanthatták a részleges napfogyatkozást.

Köszönjük a türelmüket, köszönjük, hogy eljöttek!

Nézzék meg fotóinkat!

Kapcsolódó