Novemberben elkezdődött a BNPI Interreg V-A RiWild projektje 2020.12.13. 21:42

A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) azonosítójú INTERREG V-A pályázat révén a két ország közötti Duna-Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése a cél, amely egyúttal a szlovák magyar, határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja.

A kulturális és természeti örökség megőrző bemutatásával és összekapcsolásával egy határon átnyúló északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítése valósítható meg. A térség egyik kitörési pontja gazdag örökségének ápolása és közkincsé tevése, a helybélieknek és a szolvál-magyar turistáknak egyaránt, generációkat átívelve.

A projekt vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és partnere a szlovákiai Karva település Önkormányzata, együtt 991 979 eurót költhetnek el a megvalósítására. (A keretből 843 182 euró ERDF hozzájárulás.)

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület (BNPI kezelésben) és Karva közös turisztikai szolgáltatásainak kifejlesztése és a két attrakciót tematikusan összekötő vízi élővilág bemutatása mindkét partner infrastrukturális fejlesztése során szinergiát eredményez. Amíg Ipolytarnóc elsősorban a Miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását, addig Karva a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben.

Jelen fejlesztéssel egy olyan kerékpáros útvonal kerül kijelölésre és mobil applikációban történő rögzítésre, amely az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal köti össze.

Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós lézerszkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény 2. védőcsarnokának térségében.

A projekt megvalósítási ideje 2020. november 1 - 2023. augusztus 31. között.

További információk: Laufer Zsanett, lauferzs@bnpi.hu

Kapcsolódó