Népszerűek voltak programjaink 2021.09.21. 11:37

Az elmúlt héten zajlottak a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat, valamint a Kulturális Örökség Napjainak programjai. Látogatóhelyeink kiemelkedő látogatói számokat produkáltak.

Gazdag programkínálattal, főként szakvezetett túrákkal, kalandtúrákkal, nyílt napokkal és kedvezményes jegyárakkal várta a látogatókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Nemzeti Parkok Hete 20 21 rendezvénysorozat alkalmából az elmúlt héten.

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban kedvezményesen lehetett megtekinteni a Karszt és Élővilága interaktív kiállítást. Szerdától szombatig közel 200-an voltak kíváncsiak a különleges tárlatra, amelynek interaktív elemei szemléletesen, sok esetben játékos módon mutatják meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint sok érdekes információval szolgálnak a hegység földtani kialakulásával kapcsolatban. Az ismeretszerzést érintőképernyős eszközök, feladványok és játékok segítik.

Három túrát hirdettünk meg az Esztáz-kői-barlangba, amely csak hétköznapokon kis csoportokban túravezetővel látogatható. Az érdeklődők bejuthattak Heves megye egyetlen cseppkőbarlangjába, hogy ott fejlámpák segítségével testközelből ismerkedhessenek meg a kis kiépítetlen barlang álló- és függőcseppköveivel, cseppkőlefolyásaival, valamint élővilágával és a feltárásának körülményeivel is. A helyszínen készült televíziós riport is az Magyar Televíziónak és a Tv Egernek, valamint kollégánk egy stúdióbeszélgetésen is részt vett.


A Harkály Ház lelkes munkatársai vasárnapra hirdették meg „Túra az ország tetején” elnevezésű programjukat. A résztvevők a Kékesi tanösvényt járták körbe, ahol a kellemes kirándulás mellett ismerkedhettek meg a montán bükkösök természeti értékeivel, megcsodálhatták a Sas-kő csúcsáról nyíló nagyszerű panorámát, és betekintést nyerhettek hazánk egyetlen őserdejébe, a a Kékes Észak Erdőrezervátumba. Útjuk során olyan érdekességekkel is találkozhattak, mint a foltos szalamandra, a gyepi béka, vagy a pávafarkú salamonpecsét. A túrát csodás őszi időjárás tette még nagyszerűbbé.


Ugyancsak ezen a napon indult szakvezetéses túra a Gortva-völgybe. A Medves-fennsík peremén található Gortva-völgy a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe. Különlegességét az itt megtalálható természet közeli erdőtársulások adják. Az erdők és a vizes élőhelyek több európai szinten is ritkaságnak számító állatfajnak nyújtanak otthont. A túra résztvevői a szurdokvölgyet végigkísérve megismerhették a természetes erdőkben zajló folyamokat, a Natura 2000 erdők kezelésének szempontjait, valamint felkeresték a területen található vízesést is.

Túra a Gortva-völgyben Fotó: Bócsó Anita

Az elmúlt héten szép számmal keresték fel látogatók az Ipolytarnóci Ősmaradványokat. A tematikus tárlatvezetéses túrák csúcspontja a geológiai tanösvény bejárása volt. A Kulturális Örökség Napjaihoz tartozó programokra előzetesen kellett regisztrálni. A szombati tárlatvezetés kitért az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára, a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetésére. A vasárnapi program a bükkábrányi fák mellől indult, információval szolgált a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd az érdeklődők a miocén erdő arborétumában kalandozhattak.


Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen, a számunkra kiemelkedő jelentőségű héten több mint 1500 látogató, érdeklődő vett részt az igazgatóságunk által szervezett programokon.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete további programjairól itt írtunk korábban.

Kapcsolódó

3 Eine Tour zum Virgin-Forest in Szilvásvárad / A guided tour into the Virgin Forest in Szilvásvárad

3 Eine Tour zum Virgin-Forest in Szilvásvárad / A guided tour into the Virgin Forest in Szilvásvárad

2023.04.19. 14:15
MareiAn einem Samstagmorgen, dem 22. Oktober 2022, ging es früh los, um an einer ganz besonderen Wanderung teilnehmen zu können. Mit etwa dreißig Personen machten wir uns von Répáshuta zu Fuß auf den Weg zum sogenannten „Virgin-Forest“. Das bedeutet konkret, dass dieser Wald beziehungsweise ein bestimmtes Waldgebiet seit einer Zeitspanne von mehreren hundert Jahren nicht von Menschen berührt wurde. Dieses „nicht-Berühren“ ist natürlich nicht wortwörtlich zu nehmen, sondern meint, dass seit besagter Zeitspanne kein Mensch in das Wachstum und die Entwicklung dieses Waldgebietes eingegriffen hat. Die besondere Bedeutung eines Virgin-Forests liegt nicht nur in der Unberührtheit, sondern auch in der damit einhergehenden hohen Biodiversität. Nicht nur die Pflanzen selbst sind teilweise stark geschützt und selten, sie bieten auch Lebensraum für viele seltene tierische Spezies. Daher darf der Virgin-Forest im Bükk-Nationalpark nur auf speziellen Touren betreten werden, die von Ranger:innen geleitet werden, und ist zudem mit Schildern ausgewiesen sowie eingezäunt.Begleitet haben uns auf dieser Wanderung auch zwei weitere UNESCO-Naturfreiwillige aus dem Kiskunság Nationalpark, die dabei nicht nur den Virgin-Forest, sondern auch die Waldgebiete von Répáshuta, Nagyvisnyó und Felsőtárkány kennenlernen konnten. Besonders eindrucksvoll waren Karstformationen wie die Dolinen und der unterschiedlich geschichtete, für den Bükk charakteristische Kalkstein, auf die uns der Ranger Attila Bartha hinwies. Anschließend ging es für uns noch auf die sogenannte „Jüdische Wiese“. Diese erhielt ihren Namen durch ihren früheren jüdischen Besitzer und die ursprüngliche Nutzung als Marktplatz, auf dem vor allem viele jüdische Personen ihre Produkte angeboten haben. Heute ist diese Wiese ein strenges Naturschutzgebiet, das Besucher:innen auf eigene Faust betreten dürfen. Nach mehreren Stunden spannender Wanderung überraschte uns der Regen glücklicherweise erst auf den letzten Metern.
Tovább olvasom