Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 2021.08.18. 12:50

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 rendezvény keretében szeptember 13-19. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

A rendezvény nyitó hétvégéjének, szeptember 10-12. között, a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, kapcsolódva a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztiválhoz.

A Gödöllő Királyi Kastélyban mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak látogatók hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába. A látogatók a rendezvényen megkóstolhatják a különleges Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeket is.

Hazánk látja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségét. E fontos alkalomból a fesztivál során megtekinthető a Tájodüsszeia 2021 kiállításból készült poszterválogatás. Az Európa Tanács Táj Egyezményéhez kapcsolódó tablók a magyar tájépítészek 2015 utáni legjobb terveiből, legjelentősebb munkáiból, kutatásaiból és legszínvonalasabb megvalósult alkotásaiból adnak ízelítőt.

A rendezvényen kiemelt vendég, az idén 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park. Vadregényes tájainak, egyedülálló élővilágának, különleges történelmi és kulturális értékeinek bemutatásával várja az érdeklődőket.

Szeptember 13-19. között az ország valamennyi nemzeti parkjában gazdag programkínálattal, izgalmas kalandtúrákkal, családi programokkal hívják fel a figyelmet a természet értékeire. A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az alábbi programokkal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Parkok Hetén:


Szeptember 15-18., 9 és 16 óra között

Látogatás a Nyugati Kapu Látogatóközpontban - „Karszt és Élővilága" interaktív kiállítás


Szeptember 16., 10 óra

Esztáz-kői-barlang - rövid túra


Szeptember 16., 10 óra

Tájszépítés a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen


Szeptember 17., 10 óra

Ridegtartás és ördögtorony a Bükki Nemzeti Parkban


Szeptember 17., 14 óra

Esztáz-kői-barlang - rövid túra


Szeptember 18-19., 9 óra

Kulturális örökségünk kívül-belül az Ősmaradványoknál


Szeptember 18., 10 óra, 11 óra és 13 óra

Látogatás a felnémeti Pincevárban


Szeptember 19., 9 óra

Túra az ország tetején


Szeptember 19., 10 óra

Szakvezetéses túra a Gortva-völgyben
Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom