Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 2021.08.18. 12:50

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 rendezvény keretében szeptember 13-19. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

A rendezvény nyitó hétvégéjének, szeptember 10-12. között, a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, kapcsolódva a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztiválhoz.

A Gödöllő Királyi Kastélyban mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak látogatók hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába. A látogatók a rendezvényen megkóstolhatják a különleges Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeket is.

Hazánk látja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségét. E fontos alkalomból a fesztivál során megtekinthető a Tájodüsszeia 2021 kiállításból készült poszterválogatás. Az Európa Tanács Táj Egyezményéhez kapcsolódó tablók a magyar tájépítészek 2015 utáni legjobb terveiből, legjelentősebb munkáiból, kutatásaiból és legszínvonalasabb megvalósult alkotásaiból adnak ízelítőt.

A rendezvényen kiemelt vendég, az idén 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park. Vadregényes tájainak, egyedülálló élővilágának, különleges történelmi és kulturális értékeinek bemutatásával várja az érdeklődőket.

Szeptember 13-19. között az ország valamennyi nemzeti parkjában gazdag programkínálattal, izgalmas kalandtúrákkal, családi programokkal hívják fel a figyelmet a természet értékeire. A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az alábbi programokkal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Parkok Hetén:


Szeptember 15-18., 9 és 16 óra között

Látogatás a Nyugati Kapu Látogatóközpontban - „Karszt és Élővilága" interaktív kiállítás


Szeptember 16., 10 óra

Esztáz-kői-barlang - rövid túra


Szeptember 16., 10 óra

Tájszépítés a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen


Szeptember 17., 10 óra

Ridegtartás és ördögtorony a Bükki Nemzeti Parkban


Szeptember 17., 14 óra

Esztáz-kői-barlang - rövid túra


Szeptember 18-19., 9 óra

Kulturális örökségünk kívül-belül az Ősmaradványoknál


Szeptember 18., 10 óra, 11 óra és 13 óra

Látogatás a felnémeti Pincevárban


Szeptember 19., 9 óra

Túra az ország tetején


Szeptember 19., 10 óra

Szakvezetéses túra a Gortva-völgyben
Kapcsolódó

Egerbakta - Baktató tanösvény

Egerbakta - Baktató tanösvény

2022.09.02. 09:05
Az egerbaktai tőzegmohás lápmedencék élővilágát, kutatástörténetét, a keletkezésükkel kapcsolatos hipotéziseket, valamint a környező natura 2000 terület természetvédelmi értékeit mutatja be a tanösvény.
A tavak egykor természetes közegükben élővizek voltak, ma már az un. eutróf tavak közé tartoznak. (Eutróf tavak: az oligotróf tavak természetes fejlődése ebbe az irányba tart. A tápanyag-ellátottság bőséges, a szervesanyag-termelés nagy. A fenékre kerülő elhalt szervezetek bomlása, valamint a bemosódó humusz jelentős oxigénmennyiséget fogyaszt, így az oxigénellátottság romlik. Feneküket vastagon borítja a tőzegsár. A bemosódó humusztól vizük rendszerint sötétbarna, oxigénkészletük nyáron teljesen elhasználódhat.) Röviden ez a jelenség akkor keletkezik, ha a természetes vízutánpótlás kevesebb, mint az elfolyás, illetve ha mindkettő minimálisra változik.
A három tavat körbe lehet járni. Az első kettő tó felszínét erősen benőtte a növényzet, viszont a harmadik (Felső-tó) megtekinthető. A lápot borító mohaszőnyeget jobbára a tőzegmoha képezi. Ez a faj elsősorban Észak-Európában a tajga övben és a magashegységekben gyakori, a Kárpát-medencére nem igazán jellemző. A Bükk klímája sem igazán kedvez nekik, mert csapadékszegény, de itt fennmaradásukat a hűvös mikroklíma is segítette. Sajnos már a láp a pusztulás tüneteit mutatja.A hazai Tőzegmohás láptavak megőrzése nagyon fontos számunkra. Egyrészt növény -és állatföldrajzi szempontból megőrizték azokat az elemeket, melyek a hűvösebb klímaidőszakok jellegzetes fajai voltak a Kárpát-medencében. Olyan különleges fajokkal rendelkeznek, melyek mára már Európa hűvösebb vidékeire jellemzőek, és a magashegységekbe húzódtak vissza. Másrészt a lápok lehetőséget biztosítanak múltunk megismerésére, így fontosak az egykori őskörnyezeti változások feltárásában is.
Az "egerbaktai tőzegmohás láptavak"-at 1978-ban nyilvánították védetté. A községtől gyalogosan 20 perc alatt megközelíthető terület szabadon látogatható. A gyalogtúrát kedvelők az almári vasútmegállóból sárga jelzésű turistaúton közelíthetik meg. Egerbakta felől a Tóvölgyön át kb. 25 km-re, a baktai Nagy tótól alig 70 méternyire, a Tóhegy oldalán fekszik a kis tőzegmohás láp, a tengerszint felett 280 m magasan. Mohaszintjében tőzegmohák által uralt fátlan láp. Mészben, tápanyagban szegény, savanyú talajú ill. vizű, kis kiterjedésű vizes élőhely, amelyben tőzegképződés zajlik. Az „egerbaktai tőzegmohás láp”, az ún. „Baktai-tavak” valójában három kör alakú tómederből (és öt kisebb, száraz mélyedésből) áll, amelyeket egy 600 méter átmérőjű, gyűrű-szerű gerincvonulat határol. A tavakat rejtő, vulkanikus kőzetekből, illetve kisebb részben átkovásodott homokból és aleuritból felépülő környezet határozott vulkánmorfológiai jegyekkel rendelkezik: nem elképzelhetetlen, hogy a Tó-hegy és közvetlen környezete egy vulkáni struktúra – vulkáni kúp, kráter; esetleg egy kitörési központhoz kapcsolódó utóvulkáni formaegyüttes – erősen lepusztult maradványa, nem lejtőmozgások hozták létre.
Tovább olvasom