Látogatás a felnémeti Pincevárban

2021.09.18. 10:00 - 14:00

9
Felnémet, pince, pincelabirintus, látogatás, pincevár

A Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából egy különleges programra invitáljuk az érdeklődőket. A felnémeti templom alatt ma is ott húzódik az a tufába vágott rejtelmes és szerteágazó pincelabirintus.

„A felnémeti templom alatt ma is ott húzódik az a tufába vágott rejtelmes és szerteágazó pincelabirintus, amely valaha menedéket nyújtott az Eger eleste után is hősiesen harcoló hajdúcsapatoknak. A török betömette a pincéket a hódoltság elmúltával 1700-ban újból kiásták, s egy részüket ma is használják.” (Lipták Gábor: Sárkányfészek. Regék, mondák, történetek Észak-Magyarországból. Budapest, 1974)

A hetvenes években – a megsokasodott pincebeszakadások miatt – mérnökgeológusok felmérték a város és környezetének felszínalatti üregrendszerét: közel 650 külön bejárattal rendelkező pincét, pincerendszert térképeztek fel, melyek összes hossza 147 kilométer volt. A pinceomlások, a balesetveszély elkerülése miatt azonban nagyon sok riolittufába faragott üreget, pincét, alagutat betömedékeltek. Néhány zeg-zug azonban a felnémeti Templom-domb mélyén is megmaradt.

Egy ilyen menedékhelyként is szolgáló pincelabirintusba ereszkedünk le 2021. szeptember 18-án, szombaton.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai három alkalommal tartanak szakvezetést: 10.00 órakor; 11.00 órakor és 13.00 órakor. A program térítésmentes, de a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés, regisztráció szükséges!

A látogatók fej- vagy zseblámpát hozzanak magukkal!

Találkozó helyszíne:

3300 Eger, Sánc u. 6.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság épülete előtt

Kapcsolódó