Madarak és Fák napja Heves és Nógrád megyében 2022.05.13. 22:16

A Madarak és Fák napja alkalmából működési területünk több pontján tartottunk környezeti nevelési programokat a kisiskolás korosztálynak.

A Madarak és Fák napja alkalmából természetismereti napot tartottunk az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos tanulóinak. A program szabadtéren zajlott, a nyolc állomást az iskola melletti ligetben és domboldalon lehetett végigjárni. A jeles nap "főszereplői" voltak a környék madarai és a zöld küllő mint az év madara. Emellett beszélgettünk a természetközeli erdőkről, közelebbről ismerkedtünk a fákhoz kötődő lepkékkel, bogarakkal, valamint az Eger-patak halaival. Bepillantottunk a gubacslakók világába, és kiderült, milyen állat a domboldal talajában élő nagyfejű csajkó. A gyerekek érdeklődőek és ügyesek voltak, a nyolc állomás bejárása egy kisebb túrával is felért, miközben sok újdonságot tapasztalhattak iskolájuk természeti környezetéből.


A Vidra Verdával is nagyon sok helyre elrobogtunk megünnepelni a Madarak és Fák napját, legyen az a Nógrádi Tájegységen belül, vagy azon kívül. Ezt a zöld jeles napot együtt tartottuk meg gyerekekkel Egerben, Salgótarjánban, Baglyaskő-várnál, Mátraszentimrén és Balassagyarmaton. Eljátszottuk a fák növekedését és átbeszéltük jelenlétük fontosságát. Kipróbáltuk, hogy mennyivel nagyobb öröm átölelni egy fát, mint leszaggatni a leveleit, vagy letördelni az ágait. Az odúban költő madarak ismertetésétől eljutottunk a fehér és fekete gólyák különbségeinek felfedezéséig, majd a madarak táplálékláncáról esett szó. Természetesen most sem maradhatott szárazon egy vízi háló sem.

Kapcsolódó