Ma van a Magyar Természet Napja 2020.05.22. 15:28

Minden nap fontos felhívni a figyelmet a minket körülvevő környezet sokszínűségére, megóvására. Május 22-én azonban még több figyelem irányul a magyar természeti értékekre és a biológiai sokszínűségre egyaránt.

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk ezzel az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar természeti értékekre. A kezdeményezéshez számos szervezet és magánszemély is csatlakozott.

Kozma Attila BNPI

Példátlan volt ez az összefogás, így létrejöhetett a Magyar Természet Napja. A jeles napot először 2015. május 22-én, a Margitszigeten található Holdudvarban tartotta meg a három kezdeményező szervezet. Azóta is minden évben egyre többen hívják fel a figyelmet, nem csak ezen a napon, a magyar természeti kincsekre.

Május 22. a Biodiverzitás Védelmének Világnapja is. A világnap igyekszik ráirányítani a szélesebb nyilvánosság figyelmét is a biológiai sokszínűség fontosságára és megőrzésére. A dátum nem véletlen, 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.

Magyarországon első alkalommal 2005-ben emlékeztek meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén.

Szöveg forrása: magyartermeszet.hu, wikipédia

Index kép: Kovács Bence BNPI

Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó