Krepuska Express - 100 éve tért vissza Somoskő 2024.02.12. 05:53

2024.02.10-én közel 260 fővel megérkezett Somoskőújfaluba a Krepuska Expressz, hogy a rajta ülők a településen élőkkel megünnepeljék a település 100 évvel ezelőtti visszatérést. Ezt követően a másik visszatért faluban, Somoskőben folytatódott a színvonalas megemlékezés.


Krepuska_Géza

Különleges emlékutazást szervezett a Vasutazz Velünk! csapata és az Ipoly Erdő Zrt. - Krepuska Gézára és a "visszatért falukra" emlékeztek.

Krepuska korának híres fül-orr-gégész orvosa volt, aki 1905-ben megvásárolt egy bazaltbányát Somoskő határában. A bánya jól jövedelmezett, azonban a trianoni békeszerződés megkötésekor azzal kellett szembesülnie, hogy a terület Csehszlovákiához került. A határrendező bizottságban vol egy angol tiszt is, aki budapesti tartózkodása idején megbetegedett és éppen Krepuska műtőasztalára került. A sikeres felépülést követően ez a tiszt javaslatot tett, hogy helyszíni bejáráson nézzék meg az elcsatolt területet, illetve beszélgessenek a helyiekkel szlovákul, hogy kiderüljön, hányan beszélnek ezen a nyelven a településen. A tapasztalatok alapján végül 1923. április 24-én döntöttek: Somoskő és Somoskőújfalu, a környékbeli bazalt és szénbányák egy részével együtt visszatérhetett Magyarországhoz. Hivatalosan 1924. február 15-étől Magyarország része a két település.

A Krepuska Express program szervezői egy kiadvánnyal is segítették a 100 évvel ezelőtt történtek megértését.

A program keretében Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa szakvezetett túrát tartott Somoskő környékén, illetve A 81-es fő vasútvonal Nógrádvármegyei szakaszára kisvasutakkal „ráhordó” bányaüzemek címmel egy kiadvánnyal segítette a résztvevőket a térség értékeinek a megértésében.


Krepuska Express Kisokos


Kapcsolódó