Jelentős genetikai értéket képviselő furioso-north star lovak érkeztek a Batúz-tanyára 2021.03.18. 17:47

A Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben lévő Batúz-tanyán tartott furioso-north star ménesünk vérvonalának javítására, valamint a fajta ritka vonalainak megőrzése érdekében, 2021. januárjában Romániából 14 furioso-north star fajtájú lovat vásárolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A furioso-north star – vagy ismertebb nevén mezőhegyesi félvér – Magyarországon kitenyésztett, 2004 óta pedig nemzeti kinccsé nyilvánított lófajtánk. A fajta kialakulása 1841-ben kezdődött el. Rendkívül kedvelt volt a katonai felhasználásban, és a mezőgazdasági hasznosításban is. A következő száz évben a történelmi események következtében a fajta fejlődése és elterjedése többször törést szenvedett, egészen az 1980-as évek végéig, amikor elhatározásra került, hogy a hagyományos magyar fajtákat genetikailag és fenotípusosan különválasztva újra tenyészteni kezdik. Napjainkban az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.

A szentistváni Batúz-tanya

Lovaink szempontjából érdemes megemlíteni, hogy az I. világháború utáni román megszállás során Mezőhegyesről is sok, értékes lovat elvittek. A számadások szerint körülbelül 44 félvér kancát, 4 mént és 60 évjárati csikót zsákmányoltak 1920 márciusában. Szerencsére a megszerzett lovakat eredeti jellegüknek megfelelően kezelték és tenyésztették tovább az eredeti megjelölést, számozást alkalmazva. Így a ma Romániában található mezőhegyesi félvérek, a fajta szempontjából fontos genetikai értéket képviselnek. A tavalyi év végén sikerült a ritka, 1. számú eredeti mezőhegyesi kancacsaládba tartozó egyes egyedeket felkutatni – amelyek származása az 1700-as évekig, visszavezethető – és ez év elején ezen egyedeket megvásárolni.

Megérkezés utáni pillanatok

Kijelenthetjük ezért, hogy minden ilyen beszerzési lehetőség az eredeti mezőhegyesi kancacsaládok rekonstrukciójának lehetőségét segíti elő.

Remélhetőleg az idei évben megrendezésre kerülnek hazánk állattenyésztési kiállításai, melyeken többek között az év elején megvásárolt egyedekkel is képviseltetni tudjuk magunkat és a fajtát. A tenyészállat bemutatáson kívül célunk, hogy lovainkat mind ugró, mind fogatsportban megmérettessük.

Szerző: Gál Renáta

természetvédelmi referens

BNPI Területkezelési és Birtokügyi Osztály

Kapcsolódó