Ismerd meg – rajzold le! Rajzpályázat a Középső-Ipoly-völgy természeti értékeiről 2018.09.03. 11:11

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdet általános és középiskolás diákoknak a Középső-Ipoly-völgy Natura 2000 területhez kapcsolódóan. A témák korosztályonként más-más természeti értékre irányítják a figyelmet, arra buzdítjuk az érdeklődő tanulókat, hogy látogassanak el a területre, fedezzék fel a növény- és állatvilágot, olvassanak és kutakodjanak az adott témában.

Az Ipoly folyó mentén több Natura 2000 területet is találunk: a madárvédelmi és természetmegőrzési területek szinte láncszerűen egymásba kapcsolódva kísérik végig a folyót, néhol a két területtípus át is fedi egymást. Az Őrhalomtól Litkéig húzódó folyószakasz mentén fekszik a Középső-Ipoly-völgy természetmegőrzési terület, amely az egykor kiterjedt ártér fennmaradt élővilágát hivatott védeni. A táj igen változatos képet mutat: időszakos mocsarak, mocsárrétek, holtágak és ártéri ligeterdők mozaikjait találjuk a területen.

A rajzpályázaton egy tanuló csak egy alkotással vehet részt. A pályázatokat postai úton vagy személyesen lehet benyújtani az alábbi címre:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Baglyaskő-vár Látogatóközpont

3100 Salgótarján, Karancs út 78.

Kérjük, hogy a pályamunkákon jól olvashatóan tüntessék fel a tanuló nevét, születési dátumát, iskoláját, valamint a felkészítő tanár nevét és elérhetőségét (email cím, illetve telefonszám). Felhívjuk a figyelmet, hogy a beküldött alkotásokat nem áll módunkban visszajuttatni!

A rajzok benyújtásának (beérkezésének) határideje: 2018. december 10.

A pályázat eredményét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján (www.bnpi.hu) fogjuk közzétenni 2019. január 7-én, a nyerteseket külön értesítjük a díjátadó helyszínéről és időpontjáról.A legszebb, legszínvonalasabb alkotásokból kiállítást rendezünk.

További információ: Bócsó Anita 30/710-7696, BocsoA@bnpi.hu


Témák korosztályonként

Általános iskola felső tagozat (5-8. osztály)

Téma: Gőték és költészet

A dunai tarajosgőte a Középső-Ipoly-völgy természetmegőrzési terület egyik ún. jelölőfaja. Európai állományának legnagyobb része Magyarországon él; az Ipoly menti holtágakban, időszakos mocsarakban is szép számmal fordul elő. Rejtett, éjszakai életmódja miatt ritkán kerül szem elé, a fiatal, kíváncsi természetbúvárok azonban már száz éve is jól ismerték. És miként kapcsolódnak össze a gőték és a költészet? Szabó Lőrinc munkásságában erre is választ találhatunk.

Feladat: Egy olyan rajz megalkotása az alábbi vers alapján, melynek középpontjában a dunai tarajosgőte áll, és amely valósághűen idézi fel azt az életteret, környezetet, emlékképet, amit a vers költői módon mutat be.

Méret: A3, a technika szabadon választható

A pocsolyákban – úgy hívtuk: „tavak” –

mint lassú pontok vagy gyors fény-nyilak,

ezernyi élet nyüzsgött, villogott.

Nézegettem a szikrás homokot

a fenekén: fínom szemcséiben

– kagyló, csiga és bogár – mi milyen

barázdát, nyomot húz… Majd üveget

vittem ki, s egész házunk tele lett

a vizek kisebb-nagyobb szörnyeivel.

Nagy vadászterület volt ez a hely;

hát még mikor rájöttünk, hogy a tó

lakói közt gőte is fogható!

Tucatjával szedtem össze a kis,

párduchasú, tarajos krokodilt,

s hordtam haza. „A vödörből ilyet

nyelt éjjel egy nő!… S ilyen hasa lett!…

Víziborjú!…” mondta egy vasutas.

Én úgy véltem, ez már mégsem igaz.

(Szabó Lőrinc)

További tanulmányozásra ajánljuk Szabó Lőrinc tollából a Goethe – a víziborjú, illetve az Egy eltűnt városban – Emlékezés Balassagyarmatra c. visszaemlékezéseket is, mely a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján olvasható:

http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offs...


Középiskolás korosztály (9-13. osztály)

Téma: A Középső-Ipoly-völgy bélyegen

A különböző természeti értékek, növények, állatok, tájak gyakori témái a postai bélyegeknek. A bélyegtervezés egyszerűnek tűnő feladat, ám kicsiben „nagyot” alkotni nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk.

Feladat: Válassz ki néhány Natura 2000 jelölőfajt a Középső-Ipoly-völgy (HUBN20062) természetmegőrzési területről, és tervezz egy 6 elemből álló bélyeg-sorozatot ezeknek a felhasználásával. A bélyegeken jelenjen meg a Középső-Ipoly-völgyre jellemző természeti kép, a kiválasztott fajokat helyezd élethű, természetes környezetbe. A rajzokon az azonosítás megkönnyítése érdekében szerepeljen az ábrázolt élőlény magyar és latin neve is. Egy bélyegterven tehát egy állat szerepeljen!

Méret: A4, a technika szabadon választható. Kézzel készített (nem számítógépes) alkotásokat várunk. Mind a 6 bélyegterv egy lapon, egymás mellett szerepeljen!

További tanulmányozásra az alábbi honlapokat, dokumentumokat ajánljuk:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/browser/File/...

A Középső-Ipoly-völgy (HUBN20062) természetmegőrzési területről, valamint a jelölőfajokról és élőhelyekről az alábbi honlapon is tájékozódhatsz:

http://natura.2000.hu/hu/natura-2000-teruletoldal/...

Figyelem! Nem minden itt felsorolt faj tartozik a jelölőfajok közé, csak amelyeknél a táblázat utolsó oszlopában „C” jelzés szerepel!

A tervezéshez mintaként, példaként szeretnénk bemutatni néhány természeti témájú bélyeget a Magyar Posta archívumából:

https://www.posta.hu/belyeg/belyegeink/archivum/20...

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom