Hitelesen a barnamedvékről 2. 2023.08.01. 11:45

Medve, a Bükk láthatatlan turistája

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az elmúlt héten két barnamedvével kapcsolatos észlelésre került sor.

Az Igazgatóság által üzemeltetett kameracsapda 2023.07.24-én rögzített egy viszonylag nagytermetű barnamedvét, melynek felvétele elérhető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Youtube-csatornáján:



A másik megfigyelés egy lakossági bejelentéshez kötődik: 2023.07.29-én túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban. Az előfordulási adatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat megerősítette.

Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik. Több, mint egy éve találunk életjeleket, melyek a barnamedve folyamatos bükki jelenlétéről tanúskodnak, de azóta az erdőjárók nem jelezték közvetlen találkozásukat az állattal, ami egyértelműen igazolja, hogy a medve kerüli az ember közelségét.

Az Igazgatóság a bejelentett barnamedve előfordulásokat kivizsgálja. Megállapítható, hogy a faj egyedei a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén mozognak. Az egy héttel ezelőtti, hasonló témájú hírünkben ezt jeleztük, ami a legfrissebb észlelések által is megerősítésre került.

A korrekt tájékozódás érdekében keressék fel honlapunkat, ahol további információkat olvashatnak a barnamedvével kapcsolatos viselkedési szabályokról is.

Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálunk.

Központi és ügyeleti telefonszámunk a következő: 30/861-3808.

A medve nem játék!

KORÁBBI ÍRÁSAINK ITT ÉRHETŐK EL:


Kapcsolódó