Geotóp Napot tartottak az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál 2020.10.21. 15:13

A 2020-as Geotóp Napon rekord számú vendég fordult meg az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen.

A Magyarhoni Földtani Társulat 2020-ban is megrendezte a Geotóp Napok programsorozatot, amelynek keretében összesen 23 helyszínen lehetett geotúrázni október első két hétvégéjén.

A Magyarország legérdekesebb földtani látványosságait bejáró őszi programsorozathoz a Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapujaként is ismert Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület is csatlakozott. Az egész napon rekord számú résztvevő, 214 fő rácsodálkozó látogató vett részt geotóp napi beavató túravezetéseinken.

Aki lemaradt volna a Geotóp Napokról, de érdeklődnek a földtani örökség iránt, azok számára jó hír, hogy az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál október 24-én újból tematikus túrára várják a kirándulni vágyókat.

A Novohrad-Nógrád Geopark további geológiai és kultúrtörténeti értékeiről a nogradgeopark.hu oldalon bővebben is lehet olvasni, a túrázóknak pedig javasoljuk a GUIDE@HAND BNPI alkalmazás letöltését, amely térképpel és leírásokkal segíti a geopark felfedezőit.

Mi a geotóp?

A Geo = Föld és toposz = hely szavakból megalkotott geotóp olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg, pl. különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj. A geotópok megismerésével bepillantást nyerhetünk évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

Kapcsolódó